Omiljeni grad turista oborio rekord - Nadmašio Milano po broju prodatih luksuznih stanova

Po posljednjim podacima svjetske mreže koja se bavi luksuznim nekretninama Barnes, na prvih pet pozicija gradova u kojima bogataši kupuju stanove nalaze se Dubai, zatim Majami, Nju Jork, Madrid i Pariz. Na top listi je i Rim koji se nalazi na devetom mjestu i koji je ove godine nadmašio Milano.

Barnes siti indeks za 2024 godinu uvrstio je glavni grad Italije, Rim, na listu 10 najprivlačnijih gradova za takozvane ultra bogataše, to jest osobe čija neto zarada iznosi 30 miliona dolara.

Ono što iznenađuje jeste da godišnji izvještaj agencije Barnes, koja radi u sektoru prodaje luksuznih nekretinina, pokazuje da ove godine Milano nije ni na jednom od prvih deset mjesta jer ga je nadmašio Rim sa svojim istorijskim centrom u koji ulaže sve veći broj bogataša.

Koloseum je jedan od najposjećenijih spomenika u Rimu i nalazi se u samom centru Roma Kapitale, kako ga nazivaju, tako da stanovi koji se nalaze oko Koloseuma imaju izuzetno visoke cijene.

Cijena jednog dvosobnog stana, na primjer, kreće se od 600.000 eura, ali naravno, zavisi od toga u kakvom je stanju, pa i do nekoliko miliona eura, što sve zavisi od različitih faktora.

Istraživanje Barnesa pokazuje da je tržište luksuznih nekretnina odolelo ekonomskim i geopolitičkim turbulencijama zahvaljujući ekskluzivnosti i kvalitetu. Ali došlo je i do dubokih promjenama u zahtjevima i ponašanju bogataša koji su sve češće u pokretu i žele da rade i žive u različitim djelovima svijeta u zavisnosti od mogućnosti za investicije kao i profesionalne fleksibilnosti, tako da kupuju prestižne nekretnine u nekoliko gradova.

Rim je idealan grad, bez obzira na mnogobrojne mane i haotičan saobraćaj, sa jednim od najefikasnijih i najelegantnijih aerodroma u svijetu, u kome je moguće ujediniti profesionalni sa kulturnim i sportskim životom i gastronomijom, pa je sasvim moguće da će naredne godine biti još traženiji. Ove godine je uspio da premaši Milano koji je oduvijek smatran glavnim gradom nekretnina, naročito onih koje spadaju u super luksuzne, kada je Italija u pitanju.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković