Starim detektorom metala otkrio ogroman grumen zlata vrijedan 35.000 eura

Ričard Brok, koji se 35 godina amaterski bavi iskopavanjem zlata, pronašao je u brdima Šropšir najveći grumen zlata pronađen u Engleskoj, težine 64,8 grama, vrijedan 30.000 funti, odnosno 35.110 eura.

Brok, penzionisani kamerman, grumen zlata je otkrio nakon što je sat vremena zakasnio na grupnu ekspediciju u potrazi za blagom u Šropširu, i nakon što je sa detektorom metala počeo da pretražuje zemljište.

Kako se navodi, "herojski grumen" oborio je i rekord, jer je prethodni pronađeni u Engleskoj bio težak 54 grama.

"Stigao sam sa zakašnjenjem oko sat vremena, misleći da sam propustio akciju. Svi su tamo imali modernu opremu i ja sam se igrao sa tri stare mašine, a jedna od njih je odmah locirala predmet u zemlji", rekao je on i dodao da je grumen otkriven svega 20 minuta nakon što je počeo pretragu.

Grumen je otkriven na mjestu za koje se vjeruje da je bio stari put sa željezničkim linijama koje su saobraćale do Velsa koje je poznato da je bogato zlatom.

Dodaje se i da se zlato nekada kopalo u obližnjoj oblasti u sjeverozapadnom Šropširu. Licitacija za pronađeni grumen održaće se sljedećeg mjeseca, a aukcionari očekuju veliko interesovanje. Navodi se i da Brok planira da podijeli zaradu sa vlasnikom zemlje.

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay, ilustracija

Tekst objavila:Ljilja Brajković