Planovi Velike Britanije : "Letećim taksijem" do posla

Zahvaljujući posebnim baterijama nadležni u ostrvskoj zemlji vjeruju da će se prvo vozilo vinuti u vazduh već za dvije godine.

Nebom iznad Velike Britanije za dvije godine mogao bi da krstari prvi leteći taksi, dok bi do 2030. broj ovih vozila bio daleko veći i rutinski bi se koristili, najavljuje britansko Ministarstvo transporta, a prenosi „Indipendent”.

„Usvajanjem napredne tehnologije u narednih šest godina i širenjem mreže letećih taksija mogli bismo da podstaknemo ekonomiju zemlje za čak 45 milijardi funti”, saopštili su zvaničnici pomenutog ministarstva.

Planovi koji su nedavno predstavljeni Britancima, a do skoro su bili u domenu naučne fantastike, moći će da se realizuju zahvaljujući upotrebi posebne vrste baterija koje će izmijeniti načine transporta koje smo do sada poznavali, saopštio je ministar vazduhoplovstva i tehnologije Entoni Braun.

Zamišljeno je da leteća vozila koja bi putnici koristili za taksi prevoz budu bespilotna, da imaju mogućnost da poleću vertikalno, ali i da lete van prostora koji se može vizuelno pratiti. U svrhu realizacije ovog neobičnog poduhvata koje najavljuje Braun ističući da bi Velika Britanija bila pionir u njemu, naročito bi se koristili mali aerodromi.

Zamisao o letećem taksiju obradovala je Britance, mnogi već sebe zamišljaju kako se u ovim specijalnim vozilima lete do posla ili na neko drugo odredište, mada skeptici smatraju da će od nje do realizacije proteći mnogo više od šest godina, jer prateća tehnologija teško može da bude podrška hrabro zamišljenom planu.

Ideja Ministarstva transporta ostrvske zemlje je i da se nadograđuje upotreba tehnologije dronova koje, na primjer, pripadnici policije koriste za borbu protiv neprimjerenog ponašanja, ali i kriminala.

Izvor:RTCG

Foto:Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković