Evo kako da ostavite dobar prvi utisak

Govor tijela vrlo je važan prilikom komunikacije s drugim ljudima, a pogotovo kada nastojimo da ostavimo dobar prvi utisak.

Govor tijela je veoma važan: Ilustracija (Pixabay) Govor tijela je veoma važan: Ilustracija (Pixabay)

Upravo je govor tijela taj zbog kojeg se možete još više svidjeti ljudima i koji će vas učiniti pristupačnijima.

1.Govorite dubokim glasom

Kada smo nervozni ili uzbuđeni, govorimo višom frekvencijom te nam glas može biti piskav. Prvo duboko udahnite i smanjite frekvenciju, jer se smatra kako dublji glas daje veći autoritet i više samoopouzdanja.

2.Održavajte kontakt očima

Dok razgovarate s nekim, bitno je da održavate kontakt očima. Na taj način pokazujete zainteresovanost i samopouzdanje. Naravno, taj kontakt povremeno prekinite s pogledom u stranu, jer neprekidno "zurenje" može biti vrlo nelagodno za vašeg sagovornika.

3.Nastojte se dobro držati

Dobro držanje i čvrst fizički stav vrlo su bitni. Pogrbljenost i nemarno držanje ostavljaju lošiji utisak, jer vas čine nepristupačnim i manje pouzdanim. Takođe, tokom razgovora lagano se nagnite prema osobi, jer tako iskazujete interes. Ako pak želite pokazati da ste opušteni, nagnite se malo unazad. No, nemojte pretjerivati u tome.

4.Osmjehnite se polagano

Ako se često znate prebrzo nasmijati, vaša ekspresija lica može se činiti neiskrenom. Naime, pravi osmijeh nastaje postepeno, ali imajte na umu da to ne smije biti ni presporo, jer vaš izraz lica tada može biti poprilično čudan za osobu s kojom razgovarate.

5.Budite smireni

Vrpoljenje i uznemirenost tijela nastojte da izbjegavate. Stalno tresti noge ili dodirivati ruke nije dobra ideja, jer tada ostavljate utisak da ste nervozni i nemirni. Stoga duboko udahnite i usporite svoje pokrete. Iako je jedan od načina da prestane da dodirujete ruke, dlanove ili da tresete noge tj da ih prekrstite, nemojte to činiti. Zbog prekrštenih ruku i nogu možete se činiti hladnim i distanciranim

Izvor:Rtcg