Zašto se u nekim državama vozi lijevom stranom?

Vožnja lijevom stranom puta može biti veliki izazov za mnoge od nas. Navikli smo da se držimo desne, oslanjajući se na ustaljene obrasce i pravila u saobraćaju.

Međutim, kada se nađemo u situaciji da je vožnja sa druge strane neizbježna, često se osjećamo nelagodno i nesigurno.

Prilagođavanje vožnji lijevom stranom puta zahtijeva promjenu načina razmišljanja i brze reakcije, tako da sve što smo naučili o vožnji moramo da zamijenimo suprotnim principima, što može biti zbunjujuće i zahtijeva dodatni napor. Ali kako je sve zapravo počelo i zašto u nekim zemljama još uvijek vozite lijevom stranom puta?

Tradicija je nastala u kolonijalnoj Britaniji

U svijetu se vozilo lijevom stranom i to je tradicija koja je nastala u kolonijalnoj Britaniji. Kada bi vitezovi jahali na konjima, zamahivali bi mačevima desnom rukom. Stoga bi jahali na lijevoj strani kako bi što bolje napali svoje neprijatelje, piše Revijahak.hr.

Pošto su Britanci usvojili vožnju lijevom stranom, zemlje kao što su Australija, Novi Zeland, Indija i druge nacije koje su Britanci kolonizovali uglavnom voze lijevom stranom. Tu je, naravno i Japan.

U svijetu se vozilo lijevom stranom do prekretnice u SAD. Bilo je to vrijeme sjevernoameričke kolonizacije i potrebe za transportom pšenice preko ogromnih prostranstava. Tada se pojavio novi vagon, koji je nazvan „Conestoga“ (po plemenu Irokeza). Težak teret vuklo je osam mazgi. Čovjek koji je vozio teretni vagon jahao je na zadnjoj mazgi sa lijeve strane, držeći bič u desnoj ruci.

Sve više ovih vozila natjeralo je vlasti u Pensilvaniji da promijene i zakonom regulišu pravac kretanja. Od 1792. u Americi se vozi desnom stranom. Francuska je prva slijedila američki primjer jer je morala da reguliše saobraćaj. Naime, sve veći broj teretnih vagona stvarao je i haos.

Britanija, pošto je izgubila SAD nakon rata za nezavisnost, nije bila voljna da prihvati bilo kakav uticaj svojih bivših transatlantskih kolonija. Što se tiče ostatka Starog kontinenta, on se odmah uključio u novi trend, proširen Napoleonskim ratovima i velikim pokretima trupa, koji su morali da budu organizovani na putevima. Posljednje dvije zemlje u Evropi koje su promijenile stranu u vožnji su Švedska i Island, a bilo je to 1967. i 1968. godine.

Gdje se danas vozi lijevom stranom puta?

Danas mnoge zemlje koriste lijevu stranu puta za vožnju, a neke od njih su Irska, Velika Britanija, Tajland, Japan, Australija, Malta, Barbados, Brunej, Indija… Zapravo, u Evropi postoje još četiri zemlje gdje se vozi lijevom stranom puta. To su Velika Britanija, Republika Irska, Malta i Kipar.

Statistika pokazuje da u saobraćaju danas oko 66 odsto svjetske populacije koristi desnu stranu puta, dok 34 odsto zemalja koristi lijevu. Isto tako, oko 70 odsto svih puteva i ulica u svijetu ima pravilo vožnje desnom stranom puta.

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković