Robot bez baterija sam nalazi izvore energije: Staje na vrh prsta, sakuplja podatke i nosi ogroman teret(video)

Mašina može da radi zauvijek uz pomoć energije okoline, kao što su svjetlost ili radiovalovi

Na Univerzitetu Vašington prave male robote bez baterija koji pronalaze vlastite izvore energije i koji su nezavisniji od većine svojih većih konkurenata, kaže jedan od tvoraca Kajl Džonson. Ovaj robot može da stane na vrh prsta, ali njegova veličina ne smije da zavara, poručio je on, a prenosi Glas Amerike.

Detektiraju svjetlost

- Postoje fotodiode koje su mali senzori koji mogu da detektiraju svjetlost na svakom uglu, tako da on može da se kreće ka najvećem svjetlu i zapravo traži vlastiti izvor energije - objašnjava Džonson.

Robot može da radi zauvijek uz pomoć energije okoline, kao što su svjetlost ili radiovalovi, bez korištenja baterija koje doprinose elektronskom otpadu.

Tim Univerziteta Vašington specijaliziran je za korištenje materijala koji su neškodljivi za životnu sredinu da bi razvio male elektronske uređaje, uključujući potpuno biološki razgradljive kompjuterske miševe i origami mikro letjelice sa senzorima za prikupljanje podataka koje mogu da promijene oblik tokom leta da bi prilagodile putanju.

Robot veličine novčića može da nosi skoro tri puta više od svoje težine, dok prikuplja podatke u različitim okruženjima, a tim se nada da će primijeniti istu tehnologiju bez baterija u medicinskim uređajima i za istraživanje svemira.

Izvor i foto: Dnevni avaz

Tekst objavila: Ljilja Brajković