Još se uzgaja najstarija jabuka na svijetu

Smatra se da je jabuka mekintoš najstarija kultivisana sorta koja se uzgaja i danas. Ona je jedan od nacionalnih simbola Kanade, a otkrio ju je DŽon Mekintoš 1811. godine u voćnjaku na svojoj farmi u Ontariju, piše „Agroklub”.

Komercijalno je dostupna od osamdesetih godina 19. veka, a osim u Kanadi uzgaja se i na sjeveroistoku SAD. Kožica ove jabuke srednje veličine uglavnom je jarko crvena, ali često uključuje zelene i bijele površine. Meso je bijelo, hrskavo i oporog ukusa. Mekintoš je jedna od 10 najprodavanijih jabuka u Sjevernoj Americi. Raste u područjima koja imaju tople, sunčane dane i hladne noći. Vrlo je otporna na zimu, a može preživjeti zimske temperature do minus 34 stepeni Celzijusa.

DŽonov sin Alan zaslužan je za kalemljenje sorte otporne na zimske uslove. Do 1835. ih je gajio i prodavao na lokalnom tržištu kao i na sjeveroistoku Amerike da bi 1870. krenuo sa komercijalnom proizvodnjom pod imenom mekintroš crveni.

Portal navodi kako je izvorno stablo ove jabuke propalo 1906. nakon što ga je oštetio požar. Posljednje poznato, koje je kalemljeno od originalnog, osušilo se 2011., u njihovom voćnjaku u Ontariju. Njegov klon još i sada raste u okviru istorijskog muzeja u tom gradu.

Zanimljivo je da su po ovoj jabuci ime dobili kompjuteri „mekintoš”, a koje je razvila američka kompanija „Epl”.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković