Ova plaža iz komšiluka je među 20 najljepših na svijetu za 2024.

Dalmatinski biser, plaža Punta Rata, našla se među 20 najljepših plaža na svijetu po izboru Lonely Planet stručnjaka.

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodjeljulje prestižne nagrade destinacijama širom svijeta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu predloga brojnih stručnih autora ovog vodiča. Sad je predstavio 20 najljepših plaža na svijtu – prvo mjeto pripalo je plaži The Pass u Australiji, druga je Ipanema u Brazilu, a treća Ao Maja u Tajlandu.

Jedina hrvatska plaža koja se našla na listi bila je Punta Rata u Brelima na dalmatinskoj obali. Punta Rata se proteže 400 metara oko rta zaštićenog prirodnim rezervatom na čarobnom mjestu. Tu se susreću šume bora sa hladnim, netaknutim Jadranskim morem, navodi Lonely Planet.

Na ovoj plaži gust ii mirisni borovi pružaju hladovinu, a duboko plavo more nudi idealne temperature iznad 20 stepeni Celzijusa od aprila do oktobra za kupanje, ronjenje, vožnju kajakom ili veslanje na dasci.

Punta Rata je prepoznatljiva i po svojoj stijeni koja viri iz mora, poznatoj kao „kamen Brela ili stijena Brela“. Plaža Punta Rata ima šljunkoviti pesak i kristalno čisto more, što posjetiocima obezbejđuje idealno mjesto za opuštanje i uživanje u bajkovitom okruženju.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković