Kancelarije odlaze u prošlost

Zaposleni u savremeno doba žele ili vrlo često zahtevaju prostor za rad koji će doprinijeti boljem razmišljanju i pomoći im u obavljanju zadataka. To može uključiti i zvučno izolovanje prostorije, mekane fotelje ili stajaće stolove.

Istraživanja, kako piše Blic, pokazuju da prirodna dnevna svjetlost, prozori sa pogledom na zelenilo i bolji kvalitet vazduha u kancelarijama mogu pomoći zaposlenima da razmišljaju, zapamte, koncentrišu se i bolje obavljaju zadatke.

Poboljšanja kao što su bolje osjvetljenje i manja emisija ugljen-dioksida povećavaju produktivnost, ali i smanjuju nivo bolesti zaposlenih, pokazuju studije.

Profesor Stiven Hepel koji se bavi savjetovanjem škola, kompanija i drugih organizacija o tome kako kreirati fleksibilne prostore za rad i učenje, rekao je da mnoge inovacije iz posljednjih 20 godina potiču iz obrazovnih sistema.

“Faktori ambijenta kao što su količina ugljen-dioksida u vazduhu, nivoi svjetlosti, koliko su tople kancelarije i kakvo je ozvučenje, trebalo bi da naiđe na veće razumijevanje od strane kompanija”, objašnjava Hepel.

On vodi projekat koji razmatra kako faktori zaštite životne sredine mogu štetno uticati na učenike u školi, ali je dobijene podatke iskoristio i na druge organizacije.

Od ključnog značaja za poboljšanje kancelarijskog prostora bilo je razvoj različitih “zona” za razne namjene, bolje reflektujuće boje na zidovima radi poboljšanja nivoa svjetlosti i vazduha.

Inovativne kompanije prihvatile su teoriju da različite zanimacije u okviru kancelarije mogu podstaći kreativnost.

Gugl je pionir u praćenju trenda slajdova i stolova za stoni tenis. Jedna od njihovih kancelarija u Londonu ima brodove i automobile kao u luna parku.

Majkrosoft je upravo završio izgradnju dvije kućice na drvetu za radnike, koje će koristiti kao salu za sastanke u Vašingtonu, koje će biti gotove do kraja ove godine.

Umjesto otvorenog koncepta za koji Hapel kaže da priziva slike dizajna iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koji ima lošu akustiku i neinspirativnu boju, ovaj stručnjak preporučuje “agilan” pristup.

Izvor:Cdm