Kako je nastalo sujevjerje o crnim mačkama

Nekada su crne mačke bile pažena i obožavana bića. Međutim, čak i danas su na udaru sujevjerja.

Tri hiljade godina prije naše ere, u ranom dobu Egipta, mačke su bile najpoštovanije od svih životinja, a njihovo ubijanje kažnjavalo se smrću.

Međutim preokret nastaje u Evropi u srednjem vijeku, kada je počela histerija o vješticama. Naime, ulične mačke su često njegovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane za vještičarenje.

Tako su njihove mačje saputnice, od kojih su neke bile crne, smatrane krivim za vještičarenje. Vjerovanje je postalo naročito popularno kada je jedna priča o ocu i sinu iz Linkolnšira 1560. počela da se širi munjevitom brzinom.

Njih dvojica su navodno putovali jedne noći, kada im je crna mačka prešla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povrijeđena životinja nije pobjegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je vještica.

Sljedećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primijetili da hramlje i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Linkolnširu se vjerovalo da vještice noću pretvaraju u crne mačke kako bi se neopaženo šunjale ulicama.

To je postalo jedno od ključnih vjerovanja u lovu na vještice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći vještica, vještice i crne mačke često su udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uvjerenjima praznika.

Tako je životinja kojoj se čovječanstvo nekada divilo, postala simbol zlog znamenja u mnogim djelovima svijeta.

Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvijek dive i ona predstavlja simbol sreće.

Škoti vjeruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su pirati u 19. vijeku vjerovali da je loše ukoliko se mačka kreće ka vama, ali da je dobro ukoliko ide od vas.

Izvor:Cdm