Da li biste živjeli tu: Ovo je najmanje naseljeno ostrvo na planeti

Pružite li samo malo duži korak sa kućnog praga završićete u vodi, u šali će reći porodica Sajzlend koja živi u arhipelagu Hiljadu ostrva, u pograničnom dijelu SAD i Kanade.

No, oni ne žive na bilo kojem ostrvu. Jer, u pitanju je najmanje naseljeno ostrvo na čitavoj planeti.

U najkraćem, riječ je o ostrvu Hab, koje je poznato i pod nazivom Just Room Enough, a koje ima svega 300 kvadrata.

No, i to je bilo porodici Sajzlend dovoljno da ga pedesetih godina kupi, kako bi tamo odlazila na odmor od svakodnevnih obaveza. Izgradili su kuću, u čijoj je okolini ostalo tek toliko prostora da posade jedno drvo i nekoliko žbunova.

Foto: UGCFotografija 1: Da li biste živjeli tu: Ovo je najmanje naseljeno ostrvo na planeti

Kada je vodostaj niži, onda ostrvo ima i sopstvenu ‘plažu’.

Ostrvo se nalazi u rijeci Sen Loren, koja povezuje jezero Ontario sa Atlantikom. I čitavih osamdesetak godina nakon gradnje kuće, na njemu i dalje ima stanovnika.

Doduše, nešto se i promijenilo. Dok su prvih decenija članovi porodice Sajzlend uspijevali na ostrvu da nađu mir kojem su i težili, u novije vrijeme često ih posjećuju turisti – doduše, oni Hab mogu posmatrati samo iz čamaca, pošto nemaju prostora da pristanu i eventualno borave na njemu.

U Americi je svojevremeno bilo pokrenuto i pitanje da li je Hab uopšte ostrvo. No, nadležni su brzo dali potvrdan odgovor.

Naime, prema pravilima koja važe u oblasti Velikih jezera, ukoliko je površina u vodi veća od jednog kvadrata, a pritom tokom čitave godine ostane iznad nje, te uz sve to na njoj postoji najmanje jedno drvo – onda je u pitanju ostrvo.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković