Obratite pažnju - Jedna boja lampica s jelke mogla bi da utiče na vaš san

Božićne lampice izgledaju predivno, sjajno, i mogu zaista da nas usreće i uvedu u božićno raspoloženje, no stručnjak upozorava da bi mogle da nam ometu pravilan san.

Kako je najljepše doba godine stiglo, domovi su uveliko ukrašeni lampicama, jelkama i raznim drugim ukrasima.

Psiholog Ketrin Hol izjavila je za The Mirror kako će obožavaoci prazničnih ukrasa možda biti razočarani jer, kako bi održali zdrav san, možda će morati ranije da ugase svijetla.

“Biti izložen intenzivnom, jakom svijetlu prije spavanja nije dobro za higijenu sna”, objasnila je.

Dodala je da svijetla koja poznajemo i volimo tokom praznične sezone šalju pogrešan signal mozgu, remete proizvodnju melatonina i ometaju ciklus spavanja, što nije idealno ako želite da imate zdrav san.

Dr Hol preporučuje izbjegavanje plavog svijetla jer potiskuje melatonin i ometa cirkadijalni ritam.

“Plavo svijetlo često se nalazi u telefonima i LED svijetlima, a zbog svog stimulišućeg efekta koji izaziva budnost, negativno utiče na ciklus spavanja”, rekla je.

Višebojna svijetla takođe remete regulaciju melatonina i nisu pogodna za miran noćni san. Slično tome, stvaraju pojačanu vizualnu stimulaciju, ometajući sposobnost isključivanja noću.

Psiholog savjetuje da bi bilo najbolje da "odaberete svijetla toplijih boja, jer one pružaju nježniji i umirujući sjaj, podstiču opuštanje i obezbjeđuju bolji kvalitet sna.”

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković