Ovo je najsjevernije naselje na planeti: Mrak traje četiri mjeseca, temperatura pada i do minus 65

Smješteno ‘na kraju svijeta’, naselje Alert u Kanadi najsjevernije je naseljeno mjesto na planeti.

Na svega 800 kilometara od Sjevernog pola, a na više od 2.000 kilometara rastojanja od najbližeg susjednog naselja u Kanadi, Alert se nalazi na najsjevernijem kanadskom ostrvu Elsmir.

Nadomak obale Grenlanda, Alert je uspostavljen 1950. godine. Ime je dobio po britanskom brodu “Alert”, čija je posada na toj lokaciji prezimila tokom 1875. i 1876.

Od sredine prošlog vijeka, naselje je imalo stalno stanovništvo. Bili su to vojnici angažovani u vojnoj bazi, u kojoj je postojao uređaj za radio vezu, ali i koja je imala naročito važan značaj u prikupljanju obavještajnih podataka, i to – presrijetanjem signala.

Pored njih, u Alertu su živjeli meteorolozi, ali i avanturisti. Mjesto ima svoj aerodrom, opservatoriju, ali i niz objekata koji omogućavaju boravak i u najtežim klimatskim uslovima tokom godine.

No, iako posljednji popis govori kako naselje ima 62 žitelja, niko od njih tamo nije nastanjen permanentno. Alert je danas naseljen uglavnom šest mjeseci godišnje.

Kako se nalazi nadomak Sjevernog pola, Alert je tokom četiri mjeseca godišnje u potpunom mraku. Najniža temperature ikad izmjerena iznosila je minus 65 stepeni, dok se ona od decembra do marta nikako ne penje iznad minus 25.

No, ljeti, kada je naseljen, Alert izgleda potpuno drugačije, a rekordno visoka temperature zabilježena je u julu prije četiri godine, kada je izmjeren 21 stepen.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković