Neobičan problem italijanske kompanije: Kupili vozove koji ne mogu da prođu kroz tunel

Sa neobičnim problemom suočava se italijanska željeznička kompanija Trenord, čiji novi ultra-moderni vozovi - ne mogu da prođu kroz tunel.

Nije šala, već poteškoća koja naročito dolazi do izražaja do zimskih mjeseci na relaciji od Milana do Kjasa u Švajcarskoj. U ovo doba, naime, vlada naročito interesovanje za putovanje iz jedne u drugu državu, a ko kupi kartu za putovanje Trenordovom linijom – svjedočiće nesvakidašnjoj situaciji.

Naime, kompanija je nedavno nabavila brze vozove “Karavađo”, proizvedene u Italiji, koji su izuzetno moderni, ali i – previsoki za jedan od tunela koji se nalazi na pruzi od Milana ka Kjasu.

Zato voz sada saobraća do stanice Komo San Đovani, a tu putnici moraju izaći vani i čeka ih presijedanje – vožnju do krajnjeg odredišta nastavljaju starijim Trenordovim vozovima.

No, kako pišu italijanski mediji – gdje su stari vozovi, tu je i veća mogućnost kvarova. Zbog toga, djeluje kako je postojeće stanje neodrživo.

Upravo iz tog razloga, stotine putnika su 6. decembra satima bile zaglavljenena stanci Komo San Đovani.

Italijanski mediji interesovali su se o tome da li postoji mogućnost adaptacije tunela. No, osim što je to teško izvodljivo, u pitanju bi bio krajnje skup poduhvat, zbog čega nema ni nagovještaja rekonstrukcije.

Zanimljivo je kako je Trenord vozove “Karavađo”, koji se proizvode u Pistoji u Toskani i u Ređo Kalabriji, predstavio kao vrhunac revolucije mobilnosti u Lombardiji.No, ono što je takođe činjenica, jeste kako je u pitanju voz namijenjen linijama u urbanim i prigradskim zonama, ali ne i planinskim.

Izvor i foto: Analitika

Tekst  objavila: Ljilja Brajković