Frojd je formirao Tajni odbor i poklanjao članovima ovaj nakit

Osnivač psihoanalize Sigmund Frojd bio je strastveni sakupljač antikviteta, pa je s godinama prikupio impresivan broj umjetničkih djela iz antičke Grčke, Rima, Egipta, Indije… U jednom trenutku života počeo je dragim ljudima da poklanja prstenje.

Negdje oko 1912. godine područje psihoanalize u nastajanju i njegov hobi krenuli su u čudnom smjeru. Tada je Frojd počeo, uskom krugu studenata, prijateljima i kolegama, da poklanja prstenje sa pečatom, obično sa starim rezbarijama u modernom obliku, prenosi Telegram.hr.

AFP navodi da je po prvi put Izraelski muzej izložio šest prstenova, na izložbi “Prstenje Frojda” koja je otvorena juče.

U knjizi “Tajni prsten: Frojdov unutrašnji krug i politika psihoanalize”, Filis Grozkurt objašnjava da se oko 1912. godine Frojdov glavni učenik i intelektualni nasljednik, Karl Jung, rastao sa svojim mentorom i počeo da razvija svoje teorije koje su odstupale od Frojdovog rada.

Frojd je, u nadi da će zadržati uticaj na polju psihoanalize, skupio šest istaknutih studenata i stvorio “Tajni odbor” kako bi propagirao i branio svoj rad od Jungovih psihoanaliza.

Kako bi zaključio sporazum, Frojd je svakome članu poklonio stari prsten s grbom ili rimskim bogom iz svoje kolekcije antikviteta.

Kasnije je drugo prstenje darivao prijateljima i studentima, a tokom života poklonio je, smatra se, oko 20 takvih prstenova.

Kustos izložbe, Morag Vilhelm kaže za AFP da se među prstenjem nalazi jedan s kamenom koji je pokazuje boginju Niku. Taj prsten je poklonio Evi Rosenfeld, jednoj od pacijentkinja i psihoanalitičarki koja je sarađivala s njegovom ćerkom Anom.

Jedan prsten je dao svojoj ćerki Ani, a jedan je u vlasništvu mađarskog učenika Šandora Ferencija. I njemački psihoanalitičar Ernst Zimel takođe je od Frojda dobio prsten.

Izvor:Cdm