Pas Luna zna da računa

Da su psi odani prijatelji ljudima i veoma inteligentne životinje svi već znaju, ali jedan simpatični psić po imenu Luna svaki dan osvaja simpatije, pomjera granice i sve na internetu ostavlja u nevjerici.

Luna je mješanac engleskog koker španijela i pudle (minicockappo) i vjerovali ili ne zna da sabira, oduzima, e pa čak i dijeli!

Njen vlasnik na društvenim mrežama dijeli nevjerovatne video snimke koji prikazuju Lunu kako bukvalno razmišlja i nepogrešivo dolazi do rezultata.

Ona nakon što promisli svom vlasniku Džaredu "odgovori" blagim grebanjem šapicom po ramenu, na pitanje kao što je: "Hej, Luna koliko je 9-3".

Vlasnik ovog simpatičnog psića je na reakciju nekih pratilaca da Luna ustvari prestane da "grebe" kad on kaže "dobro" objavio i drugi video bez te upadice. Lunin tačan rezutatl je i najbolji odgovor hejterima.

Džared je Lunu pitao i da li je bila čovjek u prošlom životu, a njena reakcija je urnebesna.

Psi mogu učiniti mnogo zabavnih i neobičnih stvari, ali jeste li se ikada zapitali znaju li brojati? Šta kažu naučnici?

Neke studije su zaključile da su psi puno pametniji nego što mislite.

Ne, psi ne mogu računati na svoje prste, ali mogu prepoznati uzorke i količine. Dakle, na neki način psi mogu razumjeti matematiku. Naučnici su proveli nekoliko testova kako bi utvrdili koliko psi mogu razumjeti matematiku.

Naučnici su uzeli dvije zdjele za pse; u jednoj je bilo 20 komadića hrane, a u drugoj samo 5 komada. Stavili su dvije zdjele na istoj udaljenosti od psa. U svakom testu, svi testirani psi birali su zdjelu s više zrna. Zaključak je da su psi svoju odluku temeljili na broju granula u zdjelici.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst  objavila: Ljilja Brajković