Pet imena idealna za djecu koja su rođena u decembru: Imaju veliku simboliku

Imena za decembarske bebe

Ukoliko se vaša beba rađa u decembru, možda će vs inspirisati spisak narednih imena koja se daju zimskoj djeci rođenoj u ovom mjesecu. Neka od njih su povezana sa zimom, a neka sa crkvenim praznicima koji nas očekuju u narednom periodu. Lijepa su, jedinstvena i imaju divno značenja.

  1. Snežana

Kao što samo ime poručuje, ovo ime je povezano sa snijegom. Izvedeno je, naime, od imenice snijeg, odnosno glagola snježiti. Simbolizuje da djevojčica bude lijepa, bijela, nježna i čista kao snijeg. Poznata je i bajka Snežana i 7 patuljaka, a ovo ime je već decenijama zastupljeno i popularno u regionu.

  1. Marija

Praznik Vavedenje Presvete Bogorodice proslavlja se 4. decembra, jedan je od 5 velikih Bogorodičinih praznika i označava ulazak Presvete Bogorodice u hram. Zbog toga se djevojčicama rođenim na ovaj dan često daje ime Marija. Žensko ime Marija je sigurno jedno od najpopularnijih i najčešćih imena na svijetu. Marija je ime izvedeno od egipatske riječi "mry", što znači "voljena", "žena koju Bog voli", "čistota", "duboka ljubav", odnosno "od Boga voljena".

  1. Nikola/Nikolina
  2. decembra proslavlja Sveti Nikola, jedna od najčešćih krsnih slava. Zbog toga se deci rođenoj u ovom periou daju imena Nikola, Nikolina, Nikoleta. Potiče od latinskog "Nicolaus", sa značenjem "pobjednik" ili "onaj koji donosi pobjedu", ili "narod je pobjednik", "narod pobjeđuje".
  3. Vuk

Ovo ime se nekada davalo djeci jer su vjerovali da štiti dijete. Često je davano zimi zbog vjerovanja da će dijete zaštiti i da će biti dobrog zdravlja. Kao što samo ime kaže, simbolizuje vuka, odnosno "onaj koji je kao vuk" - snažan i hrabar.

  1. Andrej/Andrija/Andrijana
  2. decembra proslavlja se Sveti apostol Andrej prvozvani, pa mnogi roditelji deci rođenoj u ovom periodu daju navedena imena. Andrej je "hrabar", "naj koji je smio", "muževan" i "ratnik". Andrijana znači "ona koja je neustrašiva", "borbena", "ona koja je snažna".

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković