Šta će dalje biti sa ukletom pećinom Tham Luang?

Pećina Tham Luang u kojoj su 12 dječaka i njihov trener bili zarobljeni 18 dana dobiće potpuno drugu namjenu.

Naime, kompleksna pećina Tham Luang, koja se nalazi na granici Tajlanda i Mjanmara postaće muzej koji će prikazati na koji način je izvršena spasilačka misija koja je trajala prethodnih nekoliko dana, potvrdio je vođa operacije.

Dvojica britanskih ronilaca pronašli su 12 dječaka i njihovog trenera devet dana nakon što su nestali u poplavljenoj pećini, a još toliko je trebalo da ih spasilačke ekipe izvuku odatle u misiji u kojoj je jedan spasilac smrtno stradao.

Srećom, svi dječaci su spaseni i trenutno se nalaze u bolnici bez težih posljedica po zdravlje.

“Ovo područje je živi muzej koji prikazuje kako je vršena čitava operacija“, rekao je Narongsak Osotanakorn na konferenciji za novinare .

“Napravićemo i interaktivnu bazu sa svim podacima kojima smo raspolagali prethodnih dana. Pećina je postala još jedna velika atrakcija Tajlanda“.

Inače, postoji samo jedan vodič za relativno neistraženu pećinu Tham Luang koji svjedoči o „impresivnoj komori na ulazu“ koja vodi do označene staze, a potom i serije novih komora i stijena.

Mještani kažu da su odavno signalizirali vlastima da istaknu jasnije natpise o sezoni poplava u pećini. Stoga će pećina od četvrtka biti zatvorena, ali još uvijek nije rečeno do kad.

Čongklai Vorapongsatorn, zamjenik generalnog direktora za Odjeljenje nacionalnih parkova i divlje sredine istakao je da postoje planovi da se „oživi“ nacionalni park, odnosno dio oko pećine gdje su prethodnih dvadeset dana živjeli spasioci i ostali koji su pomagali.

Legenda o pećini

Sujevjerni Tajlanđani kažu da se za Tham Luang vezuje i legenda o prelijepoj princezi koja je pobjegla u pećinu sa svojim ljubavnikom. Njen otac je odmah poslao vojnike da ga ubiju, što je natjeralo princezu da izvrši samoubistvo. Navodno su po liniji njenog tijela oblikovane i planine, a Tham Luang se drugačije naziva i “pećinom položene dame”

Izvor:Cdm