Hemingvejevo pismo prodato za 237.000 dolara

Pismo od četiri stranice koje je Ernest Hemingvej poslao svom advokatu 1954. godine, a u kome govori o mučnim povredama koje je zadobio u dvije uzastopne avionske nesreće u dva dana, prodato je na aukciji za 237.055 dolara.

Воштана фигура Ернеста Хемингвеја Voštana figura Ernesta Hemingveja (Foto: pixabay)

Čuveni autor je advokatu takođe pisao o tome kako je prvi put pucao u lava u Keniji, ali je pištolj morao da se osigura ljepljivom trakom, prenosi Gardijan.

Naime, 23. januara 1954. Hemingvej i njegova supruga Meri krenuli su na putovanje avionom da fotografišu vodopade Murčison u Ugandi.

Međutim, „cesna“ se srušila kada je pilot pokušao prinudno da sleti, ne bi li izbjegao udar u jato ibisa.

Noć su proveli u džungli, a novine su objavile da je Hemingvej mrtav. Sljedećeg dana ih je pokupio čamac sa turistima i oni su se ukrcali na drugi let.

Međutim, avion se zapalio prilikom polijetanja, srušio se i eksplodirao. Par je zadobio teške povrede od kojih se Hemingvej nikada nije u potpunosti oporavio.

U pismu – napisanom 17. aprila 1954. (pogrešno datirano kao 1953.) – Hemingvej objašnjava: "Problem je unutra, gdje je pukao desni bubreg i povrijeđena mi je jetra i slezina… Nijesam mogao mnogo da pišem desnom rukom koja je bila spaljena do kosti i to mi je izazivalo grčeve".

Takođe je napisao da je "slab od tolikog unutrašnjeg krvarenja" i da je "pokušao da se odmori".

Što se tiče njegove supruge, Hemingvej je pisao da je doživjela veliki šok.

Pismo otkucano na kancelarijskom papiru jednog hotela u Veneciji, takođe sadrži pritužbe na neuspješnu isporuku kompanije Aberkombi i Fič, koja je tada prodavala sačmarice.

Kompanija je poslala Hemingvejevu narudbžinu na pogrešnu adresu u Najrobiju, što znači da je morao da ustrijeli svog "prvog lava" iz pozajmljenog pištolja koji je "toliko star da bi se raspao u [njegovim] rukama i držao se zajedno ljepljivom trakom i viskijem".

„Nepažnja kompanije u transportu ugrozila je i moj život i sredstva za život“, dodao je romanopisac.

Pismo je u četvrtak izloženo na aukciji Nejt D Sanders i privuklo je 12 ponuda.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković