Popularnost serije Igra prijestola ugrozila pse

Vjerovatno je prva pomisao koja vam je pala na pamet nakon čitanja ovog naslova bila – kakve veze jedno ima s drugim? Međutim, prema pisanju američkog portala The Dodo, obožavatelji ove serije posljednjih godina masovno kupuju sibirske haskije, a potom ih napuštaju.

Svi koji su odgledali barem jednu epizodu ove popularne serije, zaljubili su se u prelijepe životinje nalik vukovima (direwolves) koje se u seriji pojavljuju. Psi koji su zapravo “glumci” nisu sibirski haskiji već sjeverni inuitski psi koji im veoma sliče, piše Petmagazine.rs.

Zbog velike popularnosti serije, građani širom SAD poželjeli su sibirske pse u svom domu, ali nakon što bi početna fascinacija i oduševljenje splasnuli, ostavljali bi ih u prihvatilištima za nezbrinute životinje.

Od 2011. godine, otkako se serija prikazuje, podaci pokazuju da su stotine sibirskih haskija, mješanaca ove rase i drugih sibirskih pasa ostale bez doma, jer su ih vlasnici napustili. U posljednje tri godine kako kažu u azilima širom SAD, udvostručio se broj napuštenih pasa navedenih rasa.

Mnogi se pitaju kako smo seriju i napuštanje pasa doveli u vezu, ali simptomatično je da se najveći broj sibirskih pasa o kojima brinemo zovu Ice (led), Snow (snijeg), Sansa (lik iz serije), Ghost (duh) takođe ime jednog od “vukolikih” pasa iz serije. Kada to znamo, jasno nam je da su njihovi vlasnici ljubitelji popularne serije, objašnjavaju u jednom kalifornijskom azilu.

Veliki problem je, kako kažu zaštitnici životinja, i u tome što na ekranu ovi psi izgledaju prelijepo, moćno, nalik vukovima, a mnogi bi željeli ovaj dašak “divljine” u svom domu. Međutim, prije kupovine psa oni se uopšte ne informišu o rasi, niti o tome da li je to pravi pas za njih.

Kako objašnjavaju stručnjaci, sibirski haski kao i druge sibirske rase su veoma aktivni psi, puni energije koji zahtijevaju dosta fizičke aktivnosti, ali i mentalne stimulacije tokom dana. Ovo nije pas kome može da bude dosadno, potrebni su mu jednako aktivni vlasnici s kojima će trčati i šetati, i koji ga neće satima ostavljati samog kod kuće.

Izvor:Cdm