Kit naučio jezik delfina da bi mogao da se druži sa njima

Filolozi će reći da je najbolji način da naučiš strani jezik upravo da se krećeš u zemlji u kojoj se on govori. Time se vodio i jedan mali kit koji je naučio jezik delfina kako bi mogao s njima da se druži. 

Maleni beluga kit već dva mjeseca boravi u jednom akvarijumu sa delfinima, a jednog dana je počeo da ih doziva. Kao što je prihvatio trening naučnika sa Ruske akademije nauka, tako je razvio način da govori i jezikom delfina.

U prethodnom staništu je bio okružen drugim kitovima, ali kada je 2013. godine prebačen u Krimski delfinarijum Koktebel, bio je jedini kit u njemu. Kako bi se prilagodio novom komšiluku kit je počeo da uči jezik delfina, uključujući i pištaljke koje su u akvarijumu koristili instruktori za imenovanje svakog delfina. Imitacija je inače izuzetno korisna sposobnost prilagođavanja u prirodi, a prema istraživačima, to se često događa i među ljudima. 

Naučnici ipak nisu sigurni da li kit zaista razumije njihov jezik ili jednostavno oponaša zvukove koje čuje kako bi se bolje prilagodio među novim prijateljima.

Izvor i foto: Cdm