Ovo je najkišovitiji grad u Evropi

Analizom podataka aplikacije World Weather Online napravljena je top lista najkišovitijih gradova na osnovu prosječnog broja kišnih dana u mjesecu, ali i prosječne dnevne statistike padavina. Ubjedljivo na prvom mjestu je grad norveški Bergen.

S obzirom na to da Bergen u prosjeku ima 12.7 kišnih dana mjesečno i 8.8 milimetara padavina po danu, Holidu je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom Evrope. I nije jedini koji je to učinio.

Turistička zajednica grada Bergena u marketinškim aktivnostima često spominje kišu, a stavili su je čak i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše, uostalom, oni ne vjeruju da postoji loše vrijeme, već samo neadekvatno garderoba.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posjete bez obzira na vremensku prognozu, od njihovih prelijepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Bergen ima jedinstvenu geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Sjevernog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini podložnim dugotrajnim i obilnim padavinama.

Najduži niz kišnih dana u Bergenu zabilježen je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara.

 

Izvor i foto:Analitika

Tekst objavila:Jasminka Mulić