Pronađeni fosilni ostaci životinje za koju se pretpostavlja da bi mogla biti najteža ikada

U pustinji na jugu Perua pronađeni su fosilni ostaci životinje za koju naučnici pretpostavljaju da bi mogla biti najteža životinja ikada. Riječ je o davno izumrlom kitu koji bi mogao težiti do 320 tona žive vage.

Pronađena životinja je nazvana Perucetus colossus, a pretpostavlja se da je živjela prije 39 miliona godina.

"Fosilni ostaci su pronađeni prije 13 godina, ali je zbog njihove veličine i oblika bilo potrebno tri godine da se prevezu u Limu, gdje se i proučavaju", izjavio je član istraživačkog tima dr. Eli Amson.

Pronađeno je 18 kostiju kita koji je poznat kao bazilosaurid, što je uključivalo 13 pršljenova, četiri rebra i dio kuka. Uprkos starosti fosila, naučnici su došli do brojnih spoznaja o ovoj životinji.

Kosti su joj bile izuzetno guste, što je uzrokovano procesom poznatim kao osteoskleroza. Osim toga, kosti su bile prevelike, u smislu da je na njihovim površinama bio dodatni rast, što se naziva pahiostoza.

Prema riječima naučnika, to nisu bili simptomi bolesti, već adaptacija kita za pronalaženje hrane u plitkim vodama. Takve kosti imaju današnje morske krave koje žive u priobalnim područjima pojedinih dijelova svijeta. Dr. Rebeka Benion je potpuno zapanjujućim nazvala to što je svaki pršljen težak više od 100 kilograma.

"Bilo je potrebno nekoliko muškaraca da ih prenesu na sredinu poda muzeja kako bi se izvršilo trodimenzionalno skeniranje. Kost je bila toliko gusta da se bušilica slomila prilikom bušenja potrebnog za utvrđivanje gustine kostiju", ukazala je.

Kada imaju skelet davno izumrle vrste, naučnici nastoje da rekonstruišu oblik tijela i masu životinje. To čine na osnovu dosadašnjih znanja o biologiji sličnih živih bića.

Pretpostavlja se da je Perucetus colossus bio dug od 17 do 20 metara, što nije nešto izuzetno. No, njegova koštana masa je bila između 5,3 i 7,6 tona. Uz organe i mišiće moguće da je bio težak između 85 i 320 tona.

Tokom istraživanja vrše se poređenja i sa plavim kitom čiji je skelet izložen u Prirodnjačkom muzeju u Londonu. Skelet je nazvan "Nada" i 2017. je visi sa plafona centralne prostorije ovog muzeja.

Prije nego što je izložen u muzeju, skelet je skeniran i detaljno opisan i važan je izvor podataka za naučnike širom svijeta. Skelet kita čiji su fosili pronađeni u Peruu je dva do tri puta teži od skeleta izloženog u londonskom muzeju, iako je onaj u Londonu pet metara duži.

 

Izvor i foto:Analitika

Tekst objavila:Jasminka Mulić