Oaza mira I tišine - Ostrvo na Jadranu sa 11 zgrada na kojem živi samo jedna osoba

Malostonski zaliv zbog povoljnih je uslova još od antičkih vremena bio savršeno mjesto za uzgoj školjki.

Ovaj prolaz u južnoj Dalmaciji između poluostrva Kleka i Pelješca dom je i za pitoreskno Ostrvo života, koje lokalno stanovništvo naziva još i Govan ili Govanj.

Ostrvo je prekriveno mediteranskim rastinjem, a ponajviše alepskim borom, maslinama i makijom.

Ostrvo Života pripada opštini Ston, a prostire se na tek 0,011 kvadratnih kilometara u Malostonskom zalivu. Iako raspolaže s vrlo ograničenim prostorom, ovdje je kroz godine izgrađeno 11 objekata koji su se koristili za privatne i javne potrebe.

Na ostrvu se nekad nalazilo skladište za brodove, odmaralište za djecu, a neki objekti bili su prilagođeni istraživačko-naučnom radu Instituta za istraživanje mora iz Splita.

U posljednjih stotinu godina ostrvo je promijenilo nekoliko vlasnika – pripadao je porodici Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog vIJeka kupio ga je imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika koji je na njemu izgradio kuću za sebe i svoje goste. Nakon Drugog svjetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno opštine Ston.

Na njemu danas živi svega jedna osoba – Prospera Pavić – koja je na ostrvu provela već više od 80 godina. I ne planira s njega otići. Uživa u miru i tišini, prekrasnom pogledu na zapanjujuću okolinu te povremenim posetama porodice s kopna.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković