Evo zašto je Švedska najbolja zemlja za život

Švedska dugo važi za jednu od zemalja koja je najbolja za život.

Uz dobar standard i poštovanje ljudskih prava, Švedska je zemlja sa najboljom međunarodnom reputacijom, pokazalo je najnovije istraživanje.

U prilog tome govori i zakon koji je u ponedjeljak stupio na snagu, a omogućuje da se seks bez prethodnog izričitog pristanka partnera smatra silovanjem, što podrazumijeva krivično gonjenje.

Švedska se našla u top pet zemalja sa najboljom međunarodnom reputacijom, zajedno sa Finskom, Švajcarskom, Novim Zelandom i Norveškom.

Transparentnost, sigurnost, način života i prirodne ljepote Švedske ključni su faktori koji su doprinijeli da bude prva na listi.

U istraživanju od prije dvije godine, Švedska je bila na trećem mjestu.

Ova skandinavska zemlja dobila je najviše ocjene u svim kategorijama, a najmanju ocjenu (79.6) dobila je na pitanje da li se Šveđani smatraju "prijateljskim i gostoljubivim" osobama.

U Švedskoj, kako se navodi u izvještaju istraživanja, postoji "velikodušna socijalna korist i politika liberalnog odmora".

Kada je u pitanju sticanje i održavanje pozitivne reputacije, odlučujući faktori nisu ni veličina niti snaga nacionalne ekonomija, već percepcija zemlje zavisi od "privlačnog okruženja" i "dobrog osjećaja u zemlji".

Skorašnji događaji, međutim, uticali su na to da se ona nađe na prvom mjestu, kao što je činjenica da je Švedska prihvatila veliki broj migranata koji su došli u Evropu, ali i jak odgovor na globalni pokret #MeToo koji je uticao na vladu da pojača zakone o seksualnoj saglasnosti i raspravlja o tom pitanju nakon serije peticija koje su ukazale na uznemiravanje u širokom spektru industrija.

Tako je u ovoj zemlji u ponedjeljak stupio na snagu zakon koji omogućuje da se seks bez prethodnog izričitog pristanka partnera smatra - silovanjem, što podrazumeva krivično gonjenje.

Prema novom zakonu, seksualna aktivnost kojoj nije prethodila izgovorena saglasnost ili druga jasna demonstracija saglasnosti partnera, mogla bi se smatrati silovanjem.

Zakon ne podrazumijeva pasivnost kao znak dobrovoljnog učešća u seksualnom odnosu.

Novi zakoni u Švedskoj

Pored novog zakona o seksualnoj saglasnosti, u Švedskoj se smatra nezakonitim svaka korist od prosjačenja drugih ljudi (dok samo prosjačenje ostaje zakonito).

U međuvremenu, još nekoliko zakona direktno će uticati na svakodnevni život mnogih koji žive u Švedskoj, ali i na njihove novčanike.

Manje čekanje za naknadu za nezaposlene

A-kasa je švedski fond za nezaposlene, koji osigurava ljudima da budu plaćeni i tokom perioda bez posla.

Njemu možete da pristupite ako izgubite posao, a prije početka plaćanja postoji kratak period čekanja.

Od jula je taj period smanjen na samo šest dana čekanja prije nego što korisnici dobiju novac, za razliku od prethodnih mjeseci, kada se čekalo nešto više od nedjelju dana.

Promjena oporezivanja vozila

Važna tačka za svakoga ko razmišlja o novom automobilu: mijenja se zakon o tome kako se vozila oporezuju kako bi se promovisala ekološki prihvatljiva politika.

Kupovinom automobila sa niskom emisijom štetnih gasova, koji ide na struju ili gas, građani će biti nagrađeni bonusom u trenutku kupovine.

Sa druge strane, kupci automobila na bezolovni ili dizel gorivo biće pogođeni značajnim povećanjem poreza.

Veće stipendije za studente

Oni koji idu u gimnaziju dobiće povećanje stipendija sa 1 050 na 1 250 švedskih kruna svakog mjeseca, dok će studenti univerziteta dobiti 10 444 svakog mjeseca, povećanje od 272 kruna.

Privatno zdravstveno osiguranje postaje skuplje

Ako je privatno zdravstveno osiguranje dio radnog paketa beneficija, postaće oporezivano od 1. jula - ranije je bilo oslobođeno poreza, pa će zaposleni vidjeti razliku u platama.

Jeftinije sindikalne takse

U Švedskoj mnogi zaposleni biraju da se pridruže sindikatu, a to će sada biti još jeftinije.

Ukoliko je godišnja članarina veća od 400 kruna, članovovi će moći da odbiju 25 posto naknade u svojoj godišnjoj poreskoj deklaraciji.

Nove takse na elektronske cigarete

Loše vijesti za pušače: od 1. jula uveden je novi porez na tečnost koja se koristi u elektronskim cigaretama.

Iako porez neće direktno naplaćivati od kupca već od kompanije proizvoda, to će vjerovatno dovesti do povećanja cijena.

Izvor:Cdm