Zbog čega muškarci ćelave? Ovo su najčešći razlozi

Muškarci sve češće ostaju bez kose...

Genetika

Najčešće se kaže “Kakav otac, takav sin“, što naravno znači da ako je tata ćelav, biće i sin. Međutim, geni koji podstiču ćelavost nasljeđuju se i po majčinoj liniji. Pogledajte zato i rođake po majci, ako želite da saznate da li imate genetske predispozicije.

Stres

Konstantan stres dovodi do disbalansa hormona kod muškaraca, pa tako dlaka počinje da se istanjuje i vremenom da opada.

Slaba cirkulacija

Dlake na glavi rastu iz folikula koje hrani krvotok. Zbog toga je loša cirkulacija direktno povezana sa opadanjem i prorjeđivanjem kose.

Loša ishrana

Kosa je izgrađena od keratina, koji je vrsta proteina. Zbog toga je ishrana siromašna proteinima, potencijalni uzrok ćelavosti. To se prije svega odnosi na brzu hranu koja je,pored toga što nema dovoljno proteina, siromašna i gvožđem, koje je takođe važno za rast kose.

Svakodnevno pranje

Svakodnevnim pranjem, naročito jako koncentrisanim šamponima, skida se prirodno ulje koje luči skalp glave, a pomaže kosi da ostane zdrava. Dlaka postaje tako suva i krta, pa je njeno opadanje lakše.

Frizura

Neke frizure potpomažu opadanje kose, zbog toga što vuku folikul. Takav slučaj je sa “jež “frizurom, ili dugačkom kosom vezanom u rep. Takođe, pretjerano korišćenje gelova za oblikovanje frizure, ubrzava ćelavljenje.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković