Ilon Mask ponovo najbogatiji čovjek na svijetu

Prema najnovijoj Blumbergovoj listi milijardera, Ilon Mask je opet najbogatiji čovjek na svijetu, sa procijenjenom neto vrijednošću od čak 192 milijarde dolara.

Izvršni direktor „Tesle” i vlasnik „Tvitera” sada je na vrhu liste najbogatijih, iznad doskorašnjeg vlasnika prvog mjesta – Francuza Bernara Arnoa, izvršnog direktora kompanije LVMX čija je procijenjena vrijednost 187 milijardi dolara.

Mask i Arno su se mjesecima nadmetali za prvo mjesto na listi. Ipak, prema proračunima Blumberga, Arnoovo bogatstvo se smanjilo nakon što su deonice njegove kompanije zabilježile pad.

Dionice LVMX-a su ove godine porasle za 19,7 odsto, dok su prošle godine deonice „Tesle” uvećale svoju vrijednost za čak 65,6 odsto.

Arno je došao do vodeće pozicije u decembru 2022. godine, kada je njegovo bogatstvo raslo zahvaljujući uspjehu prodaje luksuznih proizvoda, što je pomoglo u podizanju vrijednosti dionica njegove kompanije.

LVMX, kao jedan od najvećih svjetskih konglomerata, obuhvata i prestižne brendove poput Luja Vitona, Diora i Selin.

S druge strane, Mask je doživio veoma brz uspon na svetskoj listi bogataša poslednjih godina, pošto je njegovo bogatstvo direktno povezano sa uspjehom proizvođača električnih automobila „Tesla”. U toj firmi ima 13 odsto udela, navodi Blumberg.

Mask je i izvršni direktor „Spejs eksa” kompanije koja se bavi istraživanjem svemira, a postao je i vlasnik „Tvitera”.

Na osnovu Blumbergovog indeksa milijardera, sedmog januara 2021, Mask je na nekoliko sati uspio da pretekne Džefa Bezosa, izvršnog direktora „Amazona”, na čelu liste najbogatijih ljudi na svijetu zahvaljujući skoku akcija kompanije „Tesla”.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković