Ako ste ljubitelj mačaka ovo je pravo ostrvo za vas

Ako su Leonard Koen i Gika obilježili ostrvo šezdesetih, onda su svakako mačke moderni promoteri Hidre.

Hidra se nalazi u Saronskom zalivu u komšiluku Porosa i Egine, a do nje se vrlo brzo može stići brodom od Atine.

Osim za ljetovanje, Hidra je idealna i za jednodnevni izlet zbog svoje blizine glavnom gradu Grčke.

Čim brod počne da prilazi Hidri, vidjećete gomilu mačaka na šetalištu koje vas dočekuju i pozdravljaju. One su istinske boginje ostrva. Štaviše, Hidra se smatra prijestonicom mačaka, koje su na ostrvo stigle još u 18. vijeku.

Vjerovali ili ne, u svakom trenutku u svom vidokrugu imate 20 mačaka koje lutaju ulicama, a imaju i svoj gradski fond za medicinsku njegu.

Turisti vole da vide mačke koje se motaju oko stola u svakoj taverni, a čak i oni koji nisu mačkoljupci tvrde da daju određenu toplinu ostrvu. U stvarnosti mačke su stalno gladne i bolesne, a zimi kada nema turista ne dobijaju redovno ni hranu.

Zbog prevelike populacije mačaka javlja se i problem trovanja koji se uglavnom odvija zimi od strane žitelja Hidre o čemu su pisali i grčki mediji.

Da problem bude veći, veterinari odbijaju da kastriraju mačore jer smatraju da im tako oduzimaju muškost.

Nekoliko organizacija iz Grčke i Britanije pokušava da riješi problem mačaka lutalica za koje čim prođe turistička sezona život postaje veoma surov.

Upravo iz tih razloga se mole i turisti koji dođu na ostrvo da se vrate sa najljepšim suvenirom sa ljetovanja– jednom lijepom macom koju će prethodno odvesti kod veterinara i pripremiti za put, pa je odvesti u neki bolji život.

izvor:cdm