Žena koja vozi voz

Jelena Stojanović iz Subotice ruši stereotipe o ženama za volanom i u željeznici.

 Rijetke su žene za komandama lokomotiva u Srbiji, ali ih ima. Jedna od njih je Jelena Stojanović iz Subotice koja upravljajući putničkim vozovima ruši stereotire o ženama za volanom i u željeznici. Zbog svog poziva i profesionalnih ostvarenja proglašena je za "Naj ženu" u Srbiji.

Ljubav prema željeznici bila je jača i od predrasuda i od nepovjerenja. Jelena Stojanović je dijete željezničara koje je njihovu ljubav prema šinama i vozovima prenijela u svoj životni poziv. Iza nje će uskoro biti prva petoljetka za komandama vozova na srpskim prugama. Ravnopravno s muškim kolegama, na povremeno čuđenje putnika.

"Bude im čudno, da. Neki dan sam baš imala jednu situaciju gdje mi je kolega kondukter došao i rekao je da se svađao sa jednim putnikom. Rekoh "Zbog čega", ostala sam zatečena zbog čega – pa zato što, kada sam ušla u stanicu, vidio je žensko, i on nije htio da uđe u voz i onda su se tu malo raspravljali i onda posle ono "joj, ja se izvinjavam". Dobro, ajde, nema problema. Budu malo još, onako, malo zapanjeni, čudno im bude, ali sada su se već stari putnici navikli na mene", kaže Jelena.

A kada se u voz kojim ona upravlja uđe, tokom samog putovanja Jelena se trudi da sruši još jedan stereotip, da su žene lošiji vozači od muškaraca.

"Do sada mi nije niko pao, niko mi se nije, kako se kaže "poklanjao", nije bilo tako nekog naglog kočenja. Trudim se da budem što nježnija i da ljudi ipak uživaju u vožnji voza. Ipak je voz najkomforniji vid putovanja za sada još uvijek kod nas", dodaje ona.

Stoga, potpuno zasluženo, Jelena Stojanović je proglašena za "Naj-ženu" Srbije u izboru dnevnog lista Blic.

"Em što je lijep osjećaj, jeste, daje mi podsticaj da još više radim i pokažem i drugim kako mogu žene da urade sve", poručuje Jelena.

Dok vozi putnike u pravcu Kikinde, iza nje ostaje gradilište brze pruge Beograd – Budimpešta koja svakim danom odmiče ka ostvarenju još jednog njenog plana – vožnja brzih vozova po Srbiji. Sve do penzije.

 Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković