Taranaki, planina koja ima prava kao čovjek

Stanovnici Novog Zelanda veoma poštuju svoje nasljedstvo i pretke. To važi i za planinu Taranaki, koja je za njih sveta, a koja će od sada imati ista prava kao ljudsko biće.

Lokalno stanovništvo Maora smatra planinu Taranaki za svog pretka i dio porodice. U pitanju je spiritualno vjerovanje da oni ne posjeduju zemlju, već da su samo dio nje.

Kako je do sada bilo problema sa pokušajem prisvajanja planine od strane bijelih doseljenika, od sada će ona ne samo pripadati Maorima, već i biti jedna od njih.

Ova sveta planina privlači veliki broj posjetilaca, koji rado idu da planinare po njoj, fotografišu je i jednostavno uživaju u prirodi. Pristup mnogim dostupnim stazama neće se promijeniti po novom propisu, samo će posjetioci morati da obrate više pažnje, piše Lonely planet.

Biće zabranjena posjeta svetim djelovima planine, ostavljanje đubreta u prirodi ili obavljanje fizioloških potreba van mjesta naznačenih za to. Plemena u okolini nadaju se da će ovo natjerati posjetioce da pokažu više poštovanja prema svetoj planini i odgovorno uživaju u predivnoj prirodi.

izvor:cdm