Nastavnik likovnog restauracijom uništio skulpturu iz 16. vijeka

Malo boje može osvježiti svaki prostor, ali kad se radi o srednjovjekovnim skulpturama morate biti oprezni i posao prepustiti stručnjacima.

To je na teži način naučilo jedan sveštenik iz Španije koji je unajmio lokalnog učitelja likovnog da malo popravi drvenu skulpturu svetog Đorđa iz 16. vijeka.

Svijet se sada ponovno zgražava nad najnovijim pokušajem restauracije neprocjenjivog umjetničkog djela koja, recimo to tako, nije baš prošla najbolje.

Fotografija koja se dijeli po društvenim mrežama prikazuje osvježenog sveca sa ružičastim obrazima i vrlo svijetlim oklopom. Kulturni radnici oštro su osudili ovaj pokušaj restauracije.

“Više ne možemo tolerisati ovakve napade na našu umjetničku baštinu. Ovaj primjer pokazuje zastrašujuć nedostatak znanja i vještine potrebne da se obavi ovakav posao”, rekli su iz španskog udruženja restauratora (ACRE).

Namjesnik crkve u gradu Estelja u kojoj se nalazi skulptura, samo je htio da očistiti kip i zapravo nije naručio njegovu restauraciju. Međutim, taj potez razbjesnio je lokalne vlasti koje se pitaju zašto nisu bile obaviještene o namjeri sveštenika.

“Niko nije znao šta se događa, ni mi, ni regionalna uprava Navarre”, rekao je gradonačelnik Estelje, Koldo Leoz.

“Koristili su gips i potpuno pogrešnu boju i moguće je da je originalna boja uništena. Ovo je posao za stručnjake i trebalo je oni da ga obave”.

“Kakav nevjerovatan gubitak. Ovo je za zatvorsku kaznu”, bili su neki od komentara na društvenim mrežama.

Drugi su pak ovaj slučaj uporedili sa onim iz 2012. kad je starija sveštenica Sesilija Gimenez, u nameri da malo popravi fresku Isusa Hrista iz 19. vijeka, potpuno uništila djelo koje je nakon toga prozvano “Majmun Hrist”.

Ipak, upravo ta neuspješna restauracija privukla je hiljade posjetilaca u crkvu. Da li će to biti slučaj i sa rumenim svetim Đorđem, ostaje da vidimo.

izvor:cdm