Legenda o čuvenom žutom taksiju

O njima, i u njima se ispredaju razne priče, ali šta zapravo znamo o žutim taksi vozilima… U tekstu koji slijedi, imaćete priliku da pročitate neke zanimljivosti, koje će vas razonoditi.

Na ulicama Njujorka kreće se čak 13 000 taksi vozila, od kojih svaki mjesečno ostvari otprilke 800 vožnji.

Prvobitna boja taksija u Americi bila je crvena ili zelena, što malo ljudi zna. Međutim, zakonom iz 60-tih godina prošlog vijeka naloženo je da sva vozila budu iste boje. Možda se pitate, zašto baš žute? Džon Herc, otvorio je prvu kompaniju taksi vozila početkom 20. vijeka, u Čikagu. Želio je da sva vozila budu ista i lako uočljiva. Nakon istraživanja na lokalnom univerzitetu, odlučio se za žutu. Ostalo je istorija…

Slobodan taksi možete dobiti u svakoj prilici. Da, dobro ste pročitali. U saobraćajnom špicu, ili tokom promjene smjene, taksisti su parkirani na benzinskoj stanici ili u garaži, tako da ih tu možete potražiti.

TV ekrani na zadnjem sjedištu taksi vozila u Njujorku pojavili su se tek 2008. godine.

Žuti taksi postao je miljenik brojnih filmskih scena. Sjetite se kultnih filmova kao što su: Doručak kod Tifanija, Taksista ili Godzila. Neki od nezaboravnih kadrova, snimljeni su upravo u žutom taksiju.

Godine 2016. jedinstveno taksi vozilo veličine kombija proizvedeno 2002, dospelo je na listu Airbnb-a, zahvaljujući poznatom američkom stand-up komičaru. Bilo je parkirano na Long Ajlendu, a u njega se lako mogao smjestiti krevet. Za tu uslugu, bilo je potrebno izdvojiti 39 dolara po noćenju. Neobičan smještaj, rekli bismo, ali ne spava baš svako na zadnjem sedištu žutog taksija.

izvor:cdm