Naučnici upozoravaju - Dva najveća ledena brijega mogu predstavljati rizik za brodove

Institut British Antarctic Survey (BAS) objavio je snimak iz zraka koji prikazuje ogromni ledeni brijeg A81.

Riječ je o ledenom brijegu koji se krajem januara ove godine odvojio od ledene ploče Brunt.

Njegova površina iznosi 1.550 kvadratnih kilometara, čime odgovara veličini Londona. Snimljen je i drugi dvostruko veći ledeni brijeg, koji je također u pokretu.

Tim naučnika je iz zraka snimio ulazak ledenog brijega A81 u Weddellovo more dok su odlazili iz lokalne istraživačke stanice BAS Halley.

Dinamična priroda

Novi snimci otkrivaju dinamičnu prirodu ledenog brijega i kako je okružen manjim ledenim bregovima koji su se takođe odvojili. A81 se odvojio kada je kolosalna ledena pukotina Chasm-1 prešla čitavu ledenu ploču Brunt. Iako se radi o prirodnom fenomenu koji se događa duž antarktičke obale, A81 predstavlja drugi veći ledeni brijeg u regiji u posljednje dvije godine.

"Ovo je bilo odvajanje za koje smo znali da će se dogoditi. GPS instrumenti visoke preciznosti, kao i satelitski podaci, korišteni su za praćenje širenja pukotine, a 2016. godine je BAS preduzeo mjere predostrožnosti da premjesti istraživačku stanicu Halley više u unutrašnjost radi njene zaštite",  rekao je glaciolog dr. Oliver Marsh.

Kretanje prema zapadu

On proučava ledenu ploču Brunt i nedavno je boravio u pomenutoj istraživačkoj stanici.

BAS je pažljivo pratio putanju ledenog bijega A81 nakon što se odvojio od ledene ploče. Prvo se okretao, a potom nastavio plutati 150 kilometara od početne tačke do južnog atlantskog basena. Naučnici predviđaju da će se kretati prema zapadu na isti način kao i prethodne sante leda koje je zahvatila moćna antarktička obalna struja.

A76A je još jedan ogromni ledeni brijeg u pokretu. Ovaj masivni komad leda sastavni je dio ledenog brijega A76 formiranog sredinom maja 2021. godine nakon odvajanja od antarktičke ledene ploče Filchner-Ronne.

Rizik za brodove

A76 se podijelio na tri dijela dok se kretao prema sjeveru, a najveći od njih je A76A. Izuzetno je velik, dug je 135 i širok 25 kilometara, a trenutno putuje prema Južnoj Georgiji.

"Naša najveća briga u ovom trenutku je mogući rizik za plovila koja plove u regiji jer se brijeg počinje lomiti na manje komade. Izgleda da bi A76A mogao završiti zapadno od Južne Georgije, a ne istočno gdje se A68 raspao, no još uvijek postoji neizvjesnost. Pomno ćemo pratiti njegovo kretanje",  rekao je dr. Mark Belhier (Belchier) iz Vlade Južne Georgije i otoka Južni Sandwich.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić