Misterija sablasnog drveta prekrivenog bijelom mrežom

Ako usred proljeća i zelenila ugledate drvo koje od korijena do vrha krošnje prekriva bijela mreža, ne brinite – u pitanju je zanimljiv prirodni fenomen za koji je zaslužna jedna vrijedna vrsta.

Policajac Rič Satklif nedavno je ovjekovečio nesvakidašnji prizor u Sjevernom Jorkširu: sablasno drvo u potpunosti prekriveno bijelom mrežom.

Očekivano, ova fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a svi zaljubljenici u čudesni svijet prirode zapitali su se jesu li za ovo remek-djelo zaslužni pauci. Kako naučnici objašnjavaju, ovog puta aplauz zaslužuje druga sićušna vrsta: gusjenica moljca!

Ovaj insekt, ističe Kalum Megregor s Univerziteta u Jorku, nerijetko plete mrežu oko drveća i nekih predmeta, a i sam ovaj naučnik je prije nekoliko dana fotografisao hermelin moljca kako čini nešto slično na drvetu jabuke.

Štaviše, u prošlosti smo imali priliku da vidimo snimke automobila i drugih velikih predmeta prekrivenih mrežom moljca.

“Insekti pletu mrežu kako bi se zaštitili od predatora i parazita”, ističe Megregor. Na primjer, mnoge vrste osa polažu jaja unutar gusjenica. Kada se larve ose izlegu, izlaze iz gusenice tako što je jedu i ubijaju, objašnjava Megregor.

“Pretpostavljam da su ove mreže korisne u držanju parazitoida podalje”, dodaje on.

To, međutim, nije sve. Dok se kreću granama drveta u potrazi za hranom, gusjenice pletu mrežu kako bi zaštitile dio biljke na kojem se nalaze u tom trenutku. Zato je rijedak prizor drveta koje je od korijena do vrha krošnje prekriveno mrežom rezultat udruženog rada većeg broja vrednih i gladnih gusjenica.

Megregor ističe da ovakva mreža ima kratkoročan negativan efekat na stablo – ono može biti manje plodno i rasti nešto sporije u godini u kojoj je uljepšano na ovaj način, ali da ona ne ostavlja trajne posljedice.

izvor:cdm