Njih dvojica su pronašli način kako da proputuju svijet bez novca

Kao i mnogi mladi ljudi, Ben Haris želi da obiđe cio svijet. Razlika između njega i onih koji o tome samo maštaju je u tome što je on pronašao način da to uradi. Za samo godinu i po dana posjetio je 39 zemalja svijeta i koliko god zvučalo nevjerovatno, istovremeno je uspio i da uštedi novac.

Haris i njegov momak, 28-godišnji Marijano Rebatini Kapuro, razvili su neobičnu strategiju kako bi sebi mogli da priušte putovanje po svijetu.

Uključili su se u mrežu “čuvara kuća” (house sitters), a zahvaljujući svojoj marljivosti i uz malo sreće, postali su visoko kotirani na sajtu “TrustedHouse Sitters” (pouzdani čuvari kuća). Suština je jednostavna, besplatno borave u praznim kućama nepoznatih ljudi (ponekad samo dva-tri dana, a ponekad cio mjesec), a za uzvrat čuvaju njihove ljubimce i zalivaju cvijeće.

Dvojica momaka detaljno planiraju dan, a sve se vrti oko kućnih ljubamaca, koji su ponekad prilično zahtjevni. Međutim, “čuvanje kuće” pruža nivo komfora kakav ne postoji u hotelu.

“To je kao da ste u gostima kod prijatelja, gdje vam je udobno kao kod svoje kuće”, kaže Ben.

Sajtovi ovog tipa, kao što su “MindMyHouse”, “House Carers” i “TrustedHouseSitters”, posljednjih godina niču kao pečurke poslije kiše. Od kada je lansiran 2010, “TrustedHouse Sitters” stekao je više od 30.000 registrovanih članova.

Haris je rođen u Ričmondu u Virdžiniji, ali je odrastao u Džordžiji, gdje je studirao. Poslije toga je otišao u Argentinu da radi, gdje je upoznao Marijana.

Krajem 2016. krenuli su sa rančevima na put po američkom kontinentu, a spavali su u “Aribnb” smještajima i po hostelima. Kada su htjeli da posjete Njujork, shvatili su da je smještaj preskup. Čuli su za mogućnost čuvanja tuđih kuća, pa su odlučili da okušaju sreću. Prijavili su se i poslije jednog razgovora na Skajpu pozvani da čuvaju zlatnog retrivera i zalivaju cvijeće u trokrevetnom stanu u Istočnom Harlemu.

“Pogledali smo se i pomislili da je predobro da bi bilo istinito, ali smo ipak kupili karte”, kaže Ben.

Nakon tog iskustva počeli su da putuju po svijetu. Tokom naredna tri mjeseca čuvali su kuće u Montrealu, Milanu, Briselu, Londonu, Cirihu i Kairu. Naravno, nije lako pobijediti konkurenciju.

“Za čuvanje stana na Menhetnu ili u Bruklinu obično se za dan-dva prijavi 50 kandidata”, kaže Ben.

Da bi se izdvojili iz mase, Ben i Mario su na svom profilu na “TrustedHouseSitters” objavili i video i nemaju standardnu prijavu, već je svaki put ponovo pišu.

Haris i Marijano nalaze vremena i za svoj redovan posao. Obojica rade za onlajn kompaniju za učenje jezika na internetu i zajedno zarađuju oko 23.000 dolara godišnje. Osim toga, rade kao nezavisni prevodioci, što im donosi dodatnih 400-2.100 dolara mjesečno. S budžetom od 2.000 dolara, koji obuhvata putovanja, ishranu i obilazak lokalnih kulturnih spomenika, Ben je prošle godine uštedio oko 2.000 dolara.

izvor:cdm