Jedini na svijetu: Aerodrom na koji možete sletjeti samo ako je osjeka

Uspjeh zahtjevnog slijetanja na pijesak ne zavisi samo od pilota, pa dva puta dnevno osoblje skuplja smeće sa plaže koje je donijela plima i brine se o čistoći piste.

Najneobičniji aerodrom nalazi se na ostrvu Bara u Škotskoj i jedino je mjesto na svijetu gdje komercijalni let slijeće na plažu. Nećete, naravno, letjeti Erbasom, već malim, specijalno dizajniranim avionom koji može da sleti na pijesak. I naravno, samo ako je osjeka.

Sam raspored letova koji zavisi od plime i osjeke čini ovaj aerodrom neobičnim osvježenjem u vazdušnom saobraćaju, u romantičnom smislu, a jedinstveno iskustvo bukvalnog pada sa neba u spektakularni škotski pejzaž mora da je nevjerovatno.

Prvi avioni su sljeteli na pijesak širokog, plitkog zaliva Traigh Mhor na sjevernom dijelu ostrva Bara u junu 1936. Danas je to jedna od najprometnijih lokacija Highlands and Islands Airports Ltd. sa brojem putnika koji godišnje prelazi 14.000

Barra ima dva dolazna leta iz Glazgova i dva odlazna leta za Glazgov svakog dana. Od velikog je značaja za stanovnike ovog udaljenog ostrva na Spoljnim Hebridima, ali i za sve veći broj turista koji dolaze da se dive njegovoj prirodi.

Aerodrom Bara se nalazi na 1,5 metara nadmorske visine. Ima tri kratke piste označene drvenim stubovima i postavljene u trougao tako da uvijek možete sletjeti niz vjetar.

Uspjeh zahtjevnog slijetanja na pijesak ne zavisi samo od pilota, pa dva puta dnevno osoblje skuplja smeće sa plaže koje je donijela plima i brine se o čistoći piste. Na kraju krajeva, ovo je jedina plaža na svijetu gdje zamak od pijeska može da izazove pad aviona. Iako aerodrom nije licenciran za noćne letove, letovi za hitne slučajeve mogu da polete i po mraku zahvaljujući specijalnim vozilima koja osvjetljavaju pistu i reflektujućim trakama na plaži.

Kada je aerodrom zatvoren i nema letova, plaža je obična javna plaža i mjesto za rekreaciju, šetnju pasa, sakupljanje školjki i surfovanje, a uzletište postaje šetalište, popularno i među mještanima i turistima.

Jedina važna stvar, a zvanično se zahtijeva od svih posjetilaca, jeste da prate položaj vjetrokaza koji najavljuje let i opasnost na plaži: spuštena strelica znači da je vazduh čist, a podignuta znači bježanje - aerodrom je u funkciji.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković