Zanimljivosti o stranim jezicima koje niste znali

Postoje brojne razlike ili sličnosti među jezicima, kao i razne karakteristike koje su manje ili više poznate. Ispod je navedeno par zanimljivosti koje se tiču jezika, a koje možda niste znali.

Na svijetu postoji 2,700 jezika, sa preko 7.000 različitih dijalekata širom svijeta. Najzastupljeniji jezici na svijetu su kineski, španski, engleski i hindu. Kineski jezik, koji ima najveći broj govornika u svijetu ima preko 50.000 znakova. Pri tome, morali biste znati minimalno 2.000 znakova kako biste mogli da čitate novine.

Svake dvije nedjelje jedan jezik nestane, ako ne jezik onda dijalekat. Preko 230 jezika je potpuno izumrlo, a 2.400 su u tom smislu ugroženi. Na primjer, jedan jezik iz Meksika je u opasnosti da nestane zato što posljednja dva živa govornika odbijaju da razgovaraju jedno s drugim.

Biblija je najprevođenija knjiga na svijetu. Dostupna je u 2.454 različita jezika. “Pinokio” je na drugom mjestu, dok je Agata Kristi autorka čije se knjige najviše prevode.

Jezici vrše uticaj jedan na drugi. Na primjer, 30% engleskog jezika čine leksičke pozajmljenice iz francuskog. Na primjer, sve riječi koje se vezuju za balet i kojima se opisuje ovaj ples su francuske.

Onomatopeje nisu iste u svim jezicima. Zvuk krckanja u Americi se imituje rečima kao što su “snap, crackle, and pop” dok u Njemačkoj se koriste riječi “Knisper! Knasper! Knusper!”, u francuskom “Cric! Crac! Croc!”, a u španskom “Cris! Cras! Cros!”. Za pčele se u Africi ne kaže da zuje, već se to imitira riječima tipa “zoem-zoem”. I dok je u Americi mjaukanje mačke “meow”, u Vijetnamu je to “meo-meo”, “nau” u Estoniji, i “ngjau” na malajskom. Krave su u Indiji svete životinje, i ne govore “moo” već “hamba”. Tajlandske sove kažu “hook hook” umjesto “hoot”, a u Albaniji prasići ne kažu “oink” nego “hunk hunk”.

Baskijski jezik koji se govori u planinskim predjelima Španije i Francuske, jedini je Evropski jezik koji nije povezan ni sa jednim drugim poznatim jezikom, odnosno ne pripada nijednoj jezičkoj porodici.

Ne postoji riječ koja se rimuje sa orange, niti reč koja se rimuje sa purple.

Prosječna osoba u toku dana izgovori oko 4.800 riječi.

HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPPEDALIOPHOBIA je strah od dugih riječi.

Papa tvituje na čak devet jezika, a njegov španski nalog ima najviše pratilaca.

U Vatikanu je moguće koristiti bankomat na latinskom jeziku.

Brojni naučnici tvrde da učenje drugog jezika poboljšava razne funkcije mozga, pamćenje, kao i da oni koji govore ili uče drugi jezik usporavaju proces starenja mozga.

Najmanje polovina svetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika.

Esperanto je vještački jezik, čije je osnovne karakteristike sačinio Ludvig Lazar Zamenhof davne 1887. godine i kojim govori između 500.000 i 2.000.000 ljudi.

Izmišljeni jezici su više nego popularni! Prvo što će vam pasti na pamet jesu izmišljeni jezici iz Gospodara prstenova, dotraki jezik iz “Igre prijestola”, Na’vi jezik iz “Avatara” i naravno nezaobilazni klingonski iz Zvjezdanih staza. Ipak, kada je riječ o izmišljenim jezicima Tolkin je ovom detalju posvetio najviše pažnje jer u trilogiji “Gospodar prstenova” postoji čak 12 izmišljenih jezika.

Po broju padeža apsolutni rekorder je češki jezik koji se govori na Kavkazu i koji ima 64 padeža.

Postoji 13 načina da izgovorite glas ‘o’ u francuskom jeziku.

Engleski jezik je zvanični jezik neba! Nije bitno odakle su, svi piloti govore engleskim jezikom na međunarodnim letovima.

izvor:cdm