Svemir sija jer je PUN DIJAMANATA?! Naučnici došli do NEVJEROVATNOG otkrića!

Oblaci dijamanata okružuju udaljene zvijezde i mogu biti odgovorni za misteriozni "sjaj" Mliječnog puta, koji zbunjuje astronome decenijama, otkriveno je tokom nedavnog istraživanja.

U novoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Kardifu, međunarodni tim naučnika saznao je da mikrotalasi najvjerovatnije potiču od sićušnih kristala ugljenika, poznatih i kao nanodijamanti, a mogu se naći u oblacima prašine i gasa, koji okružuju novoformirane zvijezde.

- U maniru Šerloka Holmsa, eliminisali smo sve druge uzroke i sa sigurnošću možemo da kažemo da je najbolji "kandidat" sposoban da proizvede mikrotalasni sjaj upravo prisustvo nanodijamanata oko novoformiranih zvijezda – rekla je dr Džejn Grejvs sa Univerziteta Kardif.

Svjetlost se emituje zbog oslobađanja energije usljed ubrzanog rotiranja nanočestica, a to su djelići materije toliko mali da ih ne registruje običan mikroskop. Skup prašine i gasova, poznat i kao protoplanetarni disk jeste začetak nastajanja planeta.

Upravo ovakvi uslovi ekstremne toplote i u kojima vrca energija, pogodni su za formiranje nanočestica.

- Prvi put je jasno zabilježena anomalna emisija mikrotalasa, koji dopiru iz protoplanetarnog diska - rekla je Grejvs.

Nanodijamanti su stotine hiljada puta manje čestice od zrna pijeska i često se mogu naći u meteoritima na Zemlji.

Istraživači koje predvodi doktorka Grejvs, prate 14 mladih zvjezdanih sistema i njihove misteriozne emisije, od kojih tri zrače neobičnu blještavost. Uzrok ovog sjaja je bio zagonetka od kada je prvi put uočen, prije skoro dvije decenije, kaže Grejvs.

- Naši zaključci su još zanimljiiji zbog činjenice da su dobijeni posmatranjem protoplanetarnih diskova, što je rasvijetlilo hemijske osobenosti mladih solarnih sistema, uključujući i naš – zaključila je doktorka Grejvs.

izvor:kolektiv.me