Običaj posmatranja jesenjeg lišća duboko je utkan u kulturu ovog naroda

Mada za koji dan i zvanično počinje zima, u dalekom Japanu, na obali Pacifičkog okeana, temperature su još uvijek relativno visoke i tamošnji stanovnici ovih dana uživaju u tradicionalnom običaju razgledanja jesenjeg lišća. Svježe, ali sunčano vrijeme sa puno svijetlih i prozračnih dana, od kojih poneki bude topao kao u rano proljeće, karakteristično je za novembar i decembar na pacifičkoj obali Japana.

U to vrijeme, zahvaljujući bogatom plaštu šarenog jesenjeg lišća, parkovi, kampusi univerziteta i hramovi zablistaju, a obodi planina, brda i doline se upale, te nekoliko nedelja plamte u svim nijansama žute i crvene boje.

Tada se stotine hiljada Japanaca zaputi u obilazak parkova i hramova, na izlete u šume i planine, odnosno, planinske banje i javna kupatila sa ciljem da uživaju u vatrenoj lepezi jesenjeg lišća.

Širom svijeta poznat je japanski običaj razgledanja proljetnog behara, naročito trešnjinog cvijeta. Međutim, u Zemlji izlazećeg sunca kulturološki je bitan i običaj razgledanja jesenjeg lišća, posebno onog crvenog.

Običaj da se u prirodu izađe upravo radi posmatranja jesenjeg lišća potiče iz ranog srednjeg vijeka kada su japanski dvorjani išli u planine i brda u okolini tadašnje prijestonice Kjoto da bi opjevali ljepotu, ali i prolaznost tog lišća, upoređujući ih često sa karakterom ljubavi i ljudskog života uopšte.

Običaj posmatranja jesenjeg lišća i šire, bliskog praćenja vegetativnih promjena u prirodi, duboko je utkan u tkivo japanske kulture i društva, pa pored bogatog pjesničkog korpusa na tu temu, postoji i hiljade publikacija kao što su zbirke umjetničkih fotografija i turistički vodiči koji predstavljaju šume, hramove i parkove sa najljepšim listopadnim drvećem.

Japanski sveštenici i hortikulturisti sa pažnjom biraju i raspoređuju određene vrste listopadnog drveća kao što su javor ili hrast, kombinuju ih sa mahovinom i drugim biljem i uklapaju sa tradicionalnom arhitekturom, kako bi u jesen postigli poseban estetski ugođaj. To se naročito može vidjeti u zen hramovima.

Jesenje lišće se čak koristi i kao ukras u izlozima prodavnica i pri aranžiranju jela u restoranima tradicionalne japanske hrane. Japan je vjerovatno u svijetu jedinstven i po tome što se u meteorološkim prognozama u toj zemlji pored informacija o temperaturi, vjetru i padavinama, daju i obavještenja o tome kad i u kojem dijelu zemlje je pocrvenelo lišće, odnosno, gdje i u kojoj mjeri cvjeta proljećni behar.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić