Izabrana je riječ godine: Kažu da oslikava stanje društva - iznenadićete se

Ove godine javnost je prvi put imala priliku da učestvuje u izboru za riječ godine univerziteta Oksford, a pobjednička riječ je zaista neobična.

Podsjetimo, do sada je Oxford University Press, zvanični izdavač spomenutog univerziteta, riječ godine birao na temelju "etosa'', raspoloženja i zanimanja u proteklih 12 mjeseci".

Iz organizacije su poručili kako urednici prate "potencijalne kandidate prema tome koliko se često koriste te riječi, te se zatim to upoređuje s drugim podacima, a na kraju riječ se bira i po tome da li će imati dugotrajni kulturološki značaj".

U svakom slučaju, riječ, odnosno fraza 2022. godine je "goblin mode". I dok neki tvrdi da je to riječ savršeno prilagođena trenutku u kome živimo, mnogi su ostali zatečeni. Šta zapravo označava ova sintagma?

"Goblin mode" podrazumijeva "vrstu ponašanja koje je bespogovorno lijeno, samodopadno, aljkavo ili pohlepno, obično tako da odbacuje društvene norme ili očekivanja". Iako datira iz 2009. godine, fraza je postala viralna u februaru 2022, kada je kovid karantin ukinut širom svijeta, prenosi "Index.hr".

"Čini se da je fraza oslikala glavno raspoloženje pojedinaca koji su odbacili ideju povratka 'normalnom životu' ili su se pobunili protiv sve nedostižnijih estetskih standarda i neodrživog stila života koji se prikazuju na društvenim mrežama", objasnili su iz Oxford University Press-a.

U uži krug ušle su riječi "metaverse" i "#IstandWith", ali prema glasovima 340.000 ljudi širom svijeta, pobjedu je odnio "goblin mode", koji je osvojio čak 93 odsto glasova.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković