Ovo je najstariji restoran na svijetu, pećnica radi već 300 godina(video)

Najstariji restoran na svijetu nalazi se u Madridu. Pećnica neprekidno radi već 300 godina.

Restoran "Botin" u Madridu osnovan je 1725. godine, a u Guinusovoj knjizi rekorda prepoznat je kao najstariji restoran na svijetu.

Autori YouTube kanala "Great Big Story" posjetili su restoran "Botin" kako bi pokušali otkriti neku od njegovih tajni dugovječnosti. Jedna od najjedinstvenijih karakteristika restorana je njegova pećnica, koja neprekidno radi skoro 300 godina.

"To je naš dragulj. Naš dragulj u kruni", rekao je zamjenik direktora "Botina" Luis Javier Sanchez, koji je radio u restoranu više od 45 godina.

"Nikad je ne gasimo. Noću mora biti vruća i ujutro biti spremna za pečenje. To je razlog zašto je nikada ne smijemo isključiti. Postoji posebna aroma unutra, zaista je nevjerovatna", pojasnio je.

Jednako je nevjerovatno koliko je restoran posvećen održavanju hrane koju služi. Iako Sanchez opisuje vinski podrum kao "istoriju koja diše" na neki način, hrana ima za cilj da ima ukus istorije, pri čemu svaki kuvar uči od svog prethodnika, a zatim prenosi recepte na sljedeću generaciju.

"Naši recepti su veoma stari, od kada su djedovi osnovali restoran", dodao je, "I od tada smo ostali vjerni tim receptima."

Ipak, restoran Botin nije potpuno "zaglavio" u prošlosti - ima web stranicu i sve potrebne profile na društvenim mrežama.

Takođe, postoji i na TripAdvisoru gdje ljudi mogu da ostave recenzije poput šaljivih dosjetki: "Eh, čuo sam da je ovo mjesto dostiglo vrhunac davne 1831. godine."

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković