Da li su oni savršeni kućni ljubimci? Ove rase pasa skoro nikada ne laju

Zbog njih ćete obožavati kučiće.

Kao i ljudi, svi psi imaju svoje posebne ličnosti, a neki su jednostavno opušteniji od drugih. Ali rasa psa takođe vam može reći mnogo o problemima sa kojima biste se mogli suočiti prije nego što preuzmete radosni zadatak da ih dovedete u njihov novi dom.

Korgiji su, na primjer, uzgajani za čuvanje ovaca i goveda, i odlični su psi čuvari, pa im je lajanje u krvi. Francuski buldozi su, međutim, uzgajani kao psi za pratnju, i stoga su mnogo više zadovoljni time što vam jednostavno sede u krilu i pružaju vam tihu naklonost.

Iako se lajanje sigurno može korigovati odgovarajućom obukom, ako živite u stanu i brinete se da ćete dobiti pritužbe od komšija, možda bi bilo vrijedno razmisliti o rasi psa koja ne osjeća primarni poriv da pokaže svoje prisustvo. Dakle, čitajte dalje da biste saznali o rasama pasa koje su poznate po tome što lajanje svode na minimum.

Basenji

Rasa, koja je nastala kao lovački pas u Centralnoj Africi, poznata je i kao "pas koji ne laje", jer emituju zvuk sličan jodlu (koji se obično naziva "baroo") umjesto tradicionalnog lajanja.

Hrt

Vjeruje se da hrtovi potiču još iz starog Egipta, a njihovo tiho, povučeno držanje učinilo ih je omiljenim među aristokratijom kroz istoriju. Iako ih njihova jedinstvena građa čini odličnim u trkama, takođe im nije potrebno više od umerene količine vežbe, jer su uzgajani za sprint, a ne za izdržljivost.

Tulearski pas

Nazvani po gradu Tulear na Madagaskaru, poznati su po krznu nalik pamuku koje ih čini da liče na plišane životinje, ovi razigrani psi "za krilo" poznati su po tome što su veoma tihi.

Šar pej

Šar pej je nastao kao pas čuvar u Kini, i stoga je veoma odan svojim ljudima, ali strahuje od stranaca. Zbog svoje plemenite loze, šar pej obično laje samo da bi upozorio na prisutnost stvarne, neposredne opasnosti.

Buldog

Buldozi su u suštini nacionalni simbol Britanije i često su ih poredili sa Vinstonom Čerčilom u Drugom svjetskom ratu zahvaljujući njihovoj odvažnosti i odlučnosti.

Bernski planinski pas

Pošto su uzgajani kao radni psi na farmama u švajcarskim Alpima, ovi nježni divovi više vole da se sklupčaju kod vaših nogu pored vatre nego da izazivaju gužvu u trčanju pasa. S obzirom na to, oni nisu baš pogodni za stanove, jer su u srcu psi za otvorene prostore.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković