U Indoneziji ženu progutao piton

Ženu u indonezijskoj provinciji Jambi ubio je i progutao piton, prema lokalnim izvještajima.

Žena je u svojim 50-im godinama, stigla na posao na plantažu gume u nedjelju ujutro. Prijavljen je nestanak nakon što se te noći nije vratila, a grupe za potragu su poslate da je pronađu. Dan kasnije seljani su pronašli pitona sa nečim što je izgledalo kao veliki stomak.

Mještani su kasnije ubili zmiju i pronašli njeno tijelo unutra.

"Žrtva je pronađena u stomaku zmije", rekao je lokalnim medijima šef policije Betara Džambi AKP S Harefa, dodajući da se činilo da je njeno tijelo u velikoj mjeri netaknuto kada je pronađeno.

Rekao je da je suprug žrtve u nedjelju uveče pronašao dio njene odjeće i alata koje je koristila na plantaži gume, što ga je navelo da pozove grupu za potragu.

Nakon što je zmija duga najmanje pet metara primijećena u ponedjeljak, mještani su je uhvatili i ubili kako bi potvrdili identitet žrtve.

"Nakon što su rasjekli stomak, otkrili su da je unutra", rekao je Harefa za CNN Indonesia.

Iako su takvi incidenti rijetki, ovo nije prvi put da nekoga u Indoneziji ubije i pojede piton. Dva slična smrtna slučaja prijavljena su u zemlji između 2017. i 2018. godine.

Pitoni gutaju hranu cijelu. Njihove čeljusti su povezane veoma fleksibilnim ligamentima tako da se mogu rastegnuti oko velikog plijena.

Jedan stručnjak je ranije rekao za Bi-Bi-Si da pitoni obično jedu pacove i druge životinje, "ali kada dostignu određenu veličinu, skoro da se više ne zamaraju pacovima, jer kalorije nisu vrijedne toga".

"U suštini, oni mogu da budu onoliko veliki koliko je njihov plijen", rekla je Meri-Rut Lou, službenica za zaštitu i istraživanje za rezervate divljih životinja u Singapuru.

To može uključivati životinje velike poput svinja ili čak krava.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković