Uspomena na Ledeno doba: Pećina sa 100 metara dugačkim ledenim tunelom

Hiljade turista je dolazilo ovdje da vidi jedinstvenu planinsku panoramu oko glečera, ali i dugačku ledenu pećinu sa svjetlucavim plavim zidovima i plafonom koji prokišnjava...

Jedna od najposebnijih švajcarsko-alpskih atrakcija je svakako glečer Rona na jugu zemlje, nedaleko od granice sa Italijom. Lako dostupan i impresivan, svake godine privlači hiljade posjetilaca - ali, kao i mnogi drugi glečeri na svijetu, ima isti problem kao i oni. Topi se.

Tokom 19. vijeka glečer na izvoru rijeke Rone protezao se sve do dna doline u blizini zaseoka Hamlet, pa su gosti hotela Grand mogli da ga vide. Danas se veliki dio glečera otopio, ostavljajući za sobom vidljiv trag gole stijene i glečerskog jezera.

Kao uspomena na Ledeno doba ostala je prelijepa ledena pećina kod Hotela Belvedere sa svojim 100 metara dugačkim ledenim tunelom. Cio hodnik, odnosno pećina je od leda i jedino što, po logici prirode, ovdje ne pripada jesu drvene daske na podu.

Svake godine se ova pećina ponovo urezuje u led glečera i ovaj proces traje oko četiri nedjelje. Njegov obilazak traje oko pola sata, a za to vam nije potreban vodič, već posjetioci sami idu na ovu ledenu ekspediciju.

Plaća se i ulaznica, a doživljaj će biti neprocjenjiv, pogotovo što je riječ o destinaciji koja nije pretrpana turistima. Ako izbjegavate sezonu, odnosno jul ili avgust, srešćete vrlo malo ljudi.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković