Trik koji će vam pomoći da prepoznate pravo zlato od lažnjaka

Koliko ste puta bili u dilemi da li je nakit koji kupujete zaista od zlata ili je pitanju lažnjak u vidu vrlo vjerne kopije?

Možda ste nekada zaista bili i vrlo neprijatno iznenađeni kada ste shvatili da ste nasamareni, naročito ukoliko ste nakit kupovali negdje u inostranstvu, u velikim turističkim centrima… Bilo kako bilo, vrlo je važno znati kako prepoznati pravo zlato od lažnjaka, a u nastavku saznajte kako to da uradite na najbolji način.

Naime, poznati TikToker Jovani Lopez redovno objavljuje testove koje sprovodi na nakitu kako bi provjerio da li je u pitanju pravo zlato, srebro i dijamanti ili je riječ o jeftinim kopijama. Njegove metode i rezultati zabavljaju gledaoce iz cijelog sveta, a neki od njegovih postova imaju preko milion pregleda, kao što je to slučaj sa ovim kolažnim videom. I to sa dobrim razlogom!

Njegov test uglavnom se sastoji se od tri koraka. Prvi je da izmjerite gramažu nakita, pa ako se ispostavi da je zadovoljavajuća, to je prvi dobar znak da je u pitanju pravi komad nakita, a ne lažnjak. Drugi korak uključuje provjeru magnetom – ako se nakit ne lijepi za magnet, znači da je ok. U suprotnom, bolje odustanite od njega. Konačno i najvažnije – test pomoću kisjeline. Na manji dIo ogrlice ili narukvice sipajte malu količinu kisJeline, pa ukoliko dođe do reakcije i počne da se pojavljuje zelena boja, u pitanju je lažnjak, a ako nema reakcije, znači da je sve ok.

Eto, nije toliko teško, a vrlo je efikasno. Pa ako ste u dilemi, provjerite i sami se uvjerite, ne može da škodi.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić