Najskuplja pica na svijetu košta 12.000 dolara, evo od čega se priprema

Iako svi pica majstori širom svijeta eksperimentišu s različitim dodacima i ukusima, jedan od njih stvorio je ekskluzivnu i egzotičnu picu koja je postala najskuplja na svijetu do sada.

Pica se zove "Louis XIII", a za nju ćete izdvojiti više od 12.000 dolara i pravi se u Italiji. S razlogom nosi titulu "najskuplje pice na svijetu". Njen recept je osmislio Renato Viola koji se smatra jednim od najpoznatijih svjetskih pica šefova, a "Louis XIII" sadrži neke od najrjeđih i egzotičnih sastojaka koje možete zamisliti!

Priprema je cijeli tim

Veličina pice je 20 centimetara. Cijeli tim priprema je na licu mjesta, a uključuje pica šefa (Renato Viola), someliera (specijalista za vina) i još jednog kuvara koji je pripremio sastojke prije sastavljanja pice.

Osim pribora za jelo iz ograničene serije, uz picu ide i konjak koji se najbolje slaže s egzotičnim dodacima i ukusima. Šef Viola kaže da je većina sastojaka iz Francuske i Italije.

Mozzarella di bufala, sir napravljen od mlijeka domaćih italijanskih bivola, daje ovoj pici prepoznatljivu vlažnu i sirastu teksturu. Najskuplji sastojci pice su jastozi pripremljeni i pečeni u konjaku. Osim toga u nju idu: tri vrste egzotičnog kavijara, mediteranske vrste račića i ružičasta so ručno ubrana iz rijeke Murej.

Pica se prodaje u Agropoliju u Salernu. Zbog posebnih sastojaka i pripreme, koja uključuje pripremu i odmaranje tijesta 72 sata unaprijed, potrebna je prethodna najava.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković