Naplatili mu kartu 25 centi više, dobio ih na sudu poslije 22 godine

Kada je Tungnat Čaturvedi (66) kupio kartu na stanici Mathura u Utar Pradešu u Indiji 1999. godine, da bi otišao u Moradabad, naplaćeno mu je 90 rupija umjesto 70. Tada se požalio, ali nije dobio povraćaj novca.

Čaturvedi je uložio žalbu lokalnom sudu za potrošače u Mathuri protiv Odjeljenja severoistočne železnice Indijskih željeznica i, poslije 100 saslušanja, sud je donio odluku u njegovu korist, naloživši Železnici da plate kaznu od 15.000 rupija (188 dolara) uz 12 odsto kamate, prenosi RTS.

Prema presudi, ukoliko mu se iznos ne uplati u roku od 30 dana, kamata će porasti na 15 odsto.

Presuda je slatka osveta za Čaturvedija.

"Energija i vrijeme koje sam izgubio boreći se sa ovim slučajem jednostavno nemaju cijenu", rekao je.

Slučaj naglašava preopterećeni sudski sistem Indije, gdje oko 40 miliona slučajeva "guši" sistem. Poznato je da je sudovima potrebno i od 10 do 15 godina da se donesu presude.

Ono što je iznenađujuće je Čaturvedijeva upornost, uprkos relativno malom novčanom iznosu oko kojeg se sporio, što ga je dovelo i do vrhovnog suda - kada je slučaj prvobitno bio odbačen.

Njegova porodica je pokušala da ga ubijedi da je to besmisleno i gubljenje vremena i novca, iako se sam zastupao i tako nije imao troškove pravnog postupka, ali on je bio uporan.

"Nije bitan novac. Ovde je isključivo riječ o borbi za pravdu i borbi protiv korupcije, tako da je vrijedilo", izjavio je indijski advokat.

Jednako iznenađujuće je i to što je "Indijska željeznica", najveći poslodavac u zemlji, odlučila da nastavi da se bori protiv ovog slučaja.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković