NEĆETE VJEROVATI: Evo koje sve NEOBIČNE stvari psi mogu da nauče!

Psi već odavno pomažu ljudima u otkrivanju droge, oružja...

Bakterije

Zbog prekomjerne upotrebe pesticida, pčele na američkom kontinentu sve više su u opasnosti od izumiranja. Međutim, još od 1970. godine, američki pčelari obučavali su pse da pronađu bolesne košnice prije nego što inficiraju druge, zdrave rojeve. Izvanrednim njuhom, psi jednostavno prate miris bakterija koja izaziva bolest poznatu kao američka kuga pčelinjeg legla.

Psi mogu da se obuče da nanjuše materijal polikarbonat, ključnu komponentu svih CD-a. Na taj način, psi su doprinijeli raskrinkavanju masivne trgovine falsifikovanih DVD-a.

Utopljena tijela

U policiji u SAD-u psi često pomažu kako bi se pornašla tijela u vodi. Miris utopljenog tijela se oslobađa u vodi, a zatim dospijeva u vazduh. Psi taj miris mogu da osjete iz čamca, sa obale, ili dok plivaju.

Dijabetes

Psi se mogu obučiti da upozore svoje vlasnike, koji boluju od dijabetesa, kad god im šećer u krvi raste do kritičnih nivoa.

Izmet kita

Naučnici često analiziraju izmet kita kako bi pratili zdravlje ovih životinja, jer sadrže važne informacije o njihovoj ishrani. Ali postoji jedan problem: izmet potpone u roku od pola. Iz tog razloga, jedna grupa naučnika obučila je pse da otkriju izmet. Psi mogu pratiti miris sa udaljenosti od više od kilometar i po, i dovesti naučnike do “smrdljivog” blaga. Kada pas to detektuje, ističe lokaciju kapetanu broda tako što se naginje na lijevo ili desno, ili grči lijevo ili desno uvo.

Krevetna stenica

Krevetna stenica je parazit koji se hrani krvlju čovjeka, mačke, psa i drugih životinja, a najčešće nastanjuje naš namještaj – krevete i dušeke. Kao odgovor na ovaj porblem, u zapadnim zemljama servisi za dezinsekciju počeli su kao pomoćnike da sa sobom vode pse koji mogu da osjete ove parazite u kući. Njihova stopa preciznosti iznosi više od 96 posto.

Minerali i rude

Vlada u Finskoj finansirala je program obučavanja pasa za detekciju vrijednih sulfida. Kada su stijene u fazi raspada, oslobađaa se miris nalik na pokvarena jaja, koji psi mogu lako otkriti, što je od velikog ekonomskog značaja.

Rak

Ćelije raka imaju karakterističan miris koji osetljivi nos pasa može da namiriše. Dokazano je da pacijenati koji boluju od raka pluća ili dojke, disanjem izbacuju te mirise. Tako se psi danas obučavaju da upozoravaju ljude na postojanje opasnosti mirisanjem njihovog daha.

izvor:kolektiv.me