NAJBRŽI putnički avion na svijetu obavio testni let - U službi od 2025. Godine(video)

Trka za nastavkom supersoničnih putničkih letova nakon gotovo dva desetoljeća od "penzionisanja" Concordea donijela je nova uzbuđenja ove sedmice nakon što je proizvođač aviona Bombardier predstavio svoj napredak.

Bombardier je otkrio nova dostignuća kada je riječ o brzini leta te je potvrdio lansiranje svog novog poslovnog aviona. Kanadska kompanija je saoptila da će Global 8000 biti "najbrži višenamjenski poslovni avion s najvećim dometom".

S kapacitetom za transport 19 putnika, domet aviona iznosi 14.800 kilometara, a može dostići brzinu od 0,94 Macha. Ovaj avion će ući u službu 2025. godine.

Ove vijesti dolaze nakon što je testni avion Global 7500 probio zvučni zid tokom demonstracije obavljene u maju prošle godine, kada je postignuta brzina veća od 1 Macha.

Global 8000 je pratio NASA-in F/A-18 avion, a tokom leta je postao prvi transportni avion koji je letio supersoničnom brzinom korištenjem održivog aviojacijskog goriva (SAF).

"Global 8000 koristi sve vrhunske karakteristike Globala 7500 te obećava putnicima vrhunski avion nove ere", rekao je Eric Martel, predsjednik i direktor Bombardiera.

Global 8000 je samo jedan od primjera razvoja supersoničnih aviona. Prošle godine je United Airlines najavio da bi mogao ponuditi supersonične rute od 2029. godine nakon što je postigao dogovor za kupovinu 15 supersoničnih aviona.

Kompanija Boom Supersonic iz Colorada završava testiranja prototipa X-B1 na tlu, koji je prethodnik aviona Overture. Ovaj avion je dizajniran da primi između 65 i 88 putnika, a moći će letjeti na više od 500 uglavnom transatlanskih ruta na kojima će brzina leta iznositi 2,2 Macha.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković