Raj na zemlji: Turisti kažu da je ovo najljepši bazen na planeti

Nestvarno lijepa vegetacija, koralni grebeni, skriveni tuneli i aktivni vulkani čine Samou poput seta za avanturistički film. Polinezijska država koja se smjestila u zapadnom dijelu ostrva Samoa, sjeveroistočno od Fidžija, obuhvata ostrva Savai, Upolu, Manono i Apolimu, kao i nekoliko malih, nenaseljenih ostrva.

Na Upolu se nalazi jedno od najneobičnijih mjesta za kupanje na planeti. Omiljeni bazen naći ćete usred polja lave u blizini sela Lotofaga, kraj spektakularne obale koja spaja bijeli pijesak i azurni okean. Sua Ocean Trench koja u doslovnom prevodu znači "velika rupa" nastala je nakon erupcije vulkana na ostrvu.

Prirodni bazen dubine 30 metara i okružen zelenilom godišnje posjeti na hiljade ljudi kako bi se uvjerili na svoje oči u prirodne ljepote s fotografija. U smaragdnu vodu može se ući samo na jednom mjestu - stepenicama s malom platformom koja je ujedno i skakaonica. Bijeli pijesak i tropske ribe što se vrzmaju pod nogama doprinose bajkovitom ugođaju.

Zahvaljujući brojnim kanalićima koji vode od okeana do bazena nema straha od isušivanja. Cijenu karte za kupanje odrasli će platiti oko 10 eura, a djeca mlađa od sedam godina plivaju besplatno. Novac odlazi na održavanje puteva i zelenila.

Vješti plivači mogu zaplivati tunelom i doći do okeana, ali to se ne preporučuje djeci kako bi se sprečile nezgode.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković